‘Eisen lastig in langlopend drugsonderzoek’

rechter kijkt scherm
Stockfoto

,,Productie van en handel in hard drugs, hennepteelt en handel, witwassen, wapens. Stuk voor stuk ernstige feiten die de volksgezondheid in gevaar brengen en een ontwrichtende werking op de maatschappij hebben. De gevonden geldbedragen de gesprekken over opbrengsten en winsten geven aan dat deze criminele organisatie zich vermoedelijk schuldig maakte aan zeer grootschalige productie, teelt en handel.” De feiten rechtvaardigen celstraffen maar het bepalen van de hoogte van de eis was nog niet eenvoudig, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket donderdag voor de rechtbank in Breda. Daar staan negen verdachten in een langlopend onderzoek terecht. Tegen hen zijn straffen van 2 tot 6 jaar geëist.

Synthetische drugs

Het onderzoek naar de verdachten startte al in 2009. Toen kwam er informatie dat drie verdachten uit Breda (nu 37, 53 en 57 jaar oud) zich bezig zouden houden met de productie van synthetische drugs en de levering van grondstoffen daarvoor. Het ging daarbij om verschillende drugs: amfetaminen, MDMA en metamfetaminen. Bij de grondstoffen ging het om veel verschillende stoffen waar ook flink aan verdiend werd. Zo hoorde het onderzoeksteam in een afgeluisterd gesprek van de hoofdverdachte: “Ik heb recht op de helft want als ik hun geen grondstoffen geef, kunnen zij het niet maken.” Voor het ‘geven’ werden (tien)duizenden ‘ruggen’ gevraagd.

Hennep, wapens, witwassen

Gaande het onderzoek kwamen de andere verdenkingen naar boven en de andere verdachten in beeld. Zo werden twee grote hennepkwekerijen ontdekt (in zeecontainers en een loods in Tilburg en Echt), en werden bij zoekingen in diverse woonhuizen miljoenen aan euro’s en Zwitserse francs gevonden.

Het onderzoek was ingewikkeld, en er moesten vele getuigen gehoord worden. Omdat het – te – lang duurde moet volgens het OM strafvermindering volgen.

Dodelijke schietpartij

Maar voor de hoofdverdachte geldt ook dat zijn vermoedelijke activiteiten waarschijnlijk hebben geleid tot een dodelijke schietpartij in juli 2010 waarbij een 12-jarige zoon werd doodgeschoten. Deze verdachte en zijn familie zijn de afgelopen jaren voortdurend geconfronteerd met die gebeurtenis, zo zei de officier donderdag. ,, De wereld van hard- en softdrugs is een wereld die gepaard gaat met ernstige vormen van geweld. Die schietpartij is hiervan een zeer schrijnend voorbeeld. (…) Het verlies van hun zoon en broer staat niet in verhouding tot welke straf ook.” De schietpartij was vermoedelijk het gevolg van een geripte partij van 400 kilo cocaïne, al hebben de verdachten daarover niet veel willen zeggen.

Maar de verdachten zijn ook na die schietpartij wel doorgegaan met strafbare feiten, zodat straf wel op zijn plaats is. Voor de overschrijding van de redelijke termijn van het onderzoek vroeg de officier een strafkorting van maximaal 15 procent.

De andere verdachten zijn tussen de 48 en 63 jaar oud en komen uit Tilburg, de gemeenten Gilze en Rijen en Heeze-Leende, en het Belgische Antwerpen. De behandeling van de zaak is eind mei begonnen. Naar verwachting doet de rechtbank uitspraak in september.