112Vandaag

Buitenland

Limburger langer vast voor diefstal van vermoord Zuid-Afrikaans paar

rechter kijkt scherm

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag de zaak aangehouden tegen een 29-jarige man uit Maastricht die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een Brits echtpaar in Zuid-Afrika. De Britten werden vermoedelijk ontvoerd om hen te kunnen beroven waarbij het geld bedoeld zou zijn voor terroristische organisaties. De bijdrage van de Limburger zou hebben bestaan uit het met gestolen creditcardgegevens van de vrouw te hebben geprobeerd bitcoins te kopen. Hij wordt nu niet verdacht van misdrijven met een terroristisch oogmerk. De man werd eind februari op last van het Landelijk Parket aangehouden en blijft vastzitten.

Ontvoering
Het Britse echtpaar, Rodney en Rachel Saunders, werd rond 12 februari ontvoerd. Ze kampeerden toen in de buurt van de Zuid-Afrikaanse plaats Vryheid. Hun auto werd twee weken later teruggevonden in de buurt van Durban. Voor zover nu in Nederland bekend zijn later gevonden menselijke resten inmiddels geïdentificeerd als van de 64-jarige vrouw en 73-jarige man.

Aanhoudingen
In Zuid-Afrika zijn in totaal vier verdachten aangehouden. In Somalië is één man aangehouden. Door informatie van de AIVD en Britse autoriteiten is de man uit Maastricht in beeld gekomen. Het onderzoek naar de man en de zaak is nog niet afgerond, en daarom vroeg het OM dinsdag om aanhouding van de strafzaak.

Het echtpaar Saunders woonde al jaren in Zuid-Afrika en had ook de Zuid-Afrikaanse nationaliteit. De man en vrouw waren beiden plantkundigen en verzamelden en verkochten plantenzaden. Vlak voor hun verdwijning werkten ze samen met het populaire BBC-programma Gardeners’ World.

To Top