112Vandaag

Overijssel

OM eist dat familie ruim 8.400.000 euro betaalt aan schuldeisers in faillissement Eurocommerce

Zitting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle geëist dat vier leden van één vastgoedfamilie in totaal 8.405.062 euro betalen, omdat misdaad niet mag lonen. De vader en zoon van de familie werden op 16 december 2016 veroordeeld voor valsheid in geschrift en faillissementsfraude onder andere met diverse ondernemingen in het vastgoedconcern Eurocommerce. Het bedrag zal wat het OM betreft worden overgemaakt aan de curatoren die de faillissementen afhandelen, zodat het te goede kan komen aan schuldeisers.

De vader was projectontwikkelaar en directeur van het Eurocommerce concern. Hij zou door een te rooskleurige voorstelling van zaken van het Eurocommerce concern kredieten hebben verkregen bij geldschieters. In het zicht van het faillissement heeft hij met zijn zoon miljoenen aan de boedel onttrokken. Het zou zijn ondergebracht bij de familieleden. De hoofdverdachte is ook privé failliet verklaard. Hij is ook veroordeeld voor faillissementsfraude in zijn privé-faillissement. De moeder en dochter zijn vrijgesproken van (medeplegen van) faillissementsfraude, waartegen het OM hoger beroep heeft ingesteld.

‘Hoofdelijk aansprakelijk’
De oorspronkelijke vordering van het OM op de familie – vader, moeder, zoon en dochter- betrof tientallen miljoenen euro’s. Het OM heeft deze vordering naar beneden bijgesteld, omdat de rechtbank de verdachten niet voor alle ten laste gelegde feiten heeft veroordeeld. Er zijn daarnaast al bedragen betaald door verdachte na civiele uitspraken. Ook hebben curatoren reeds bedragen geïnd. Wat overblijft is een ontneming van een totaalbedrag van 8.405.062 euro. Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat dit bedrag is onttrokken aan de boedels. Het OM acht de familieleden hiervoor hoofdelijk aansprakelijk.

‘Geld naar schuldeisers faillissement’
Er is destijds tijdens het uitvoeren van het strafrechtelijk onderzoek beslag gelegd, om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen. Er is beslag gelegd op onroerend goed in bezit van de familieleden, op 8.600.000 euro banktegoeden en contant geld en een goudstaaf, gevonden in de diepvriezer van de hoofdverdachte en zijn vrouw. De goudstaaf is reeds overgedragen aan de curator in het privé-faillissement. Het OM heeft besloten de ontnemingsprocedure door te zetten, ook al lopen er civiele procedures tegen de verdachten: “Het antwoord is eenvoudig” zei de officier op zitting: “Het OM wenst het beslag niet terug te geven aan de beslagenen zelf doch aan de curatoren in de faillissementen aan wier boedels de betreffende bedragen zijn onttrokken.” Het OM heeft, nu een groot deel van de oorspronkelijke vordering al blijkt te zijn voldaan, voor 186.911 euro te veel aan beslag gelegd. Dat zal het OM vrij geven. De rest van het beslag zal bij onherroepelijke toewijzing van de ontnemingsvorderingen aan de curatoren ter beschikking worden gesteld. De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

To Top