112Vandaag

Provincies

Eis: tot negen maanden cel voor straatrace met dodelijke afloop in Rijswijk

rechter

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op zaterdagavond 23 september 2017 aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk eiste het OM vandaag negen maanden cel tegen een 20-jarige Hagenaar en zeven maanden cel tegen een 19-jarige plaatsgenoot. Zij waren volgens het OM in de bebouwde kom tegen elkaar aan het straatracen. Daarbij reed de 20-jarige een 62-jarige fietser aan die vervolgens overleed.

Vlak voor het dodelijke ongeluk hadden de twee mannen – die elkaar uit hun buurt kenden – elkaar getroffen bij een benzinestation. Vervolgens ging het in de volle vaart over de Generaal Spoorlaan waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is. Getuigen verklaarden dat de twee auto’s tot twee keer toe naast elkaar voor een stoplicht stonden te wachten en bij groen licht met piepende banden wegstoven.

Een nietsvermoedende fietser die de weg overstak, werd door de snelheid van de wagens verrast en kon geen kant op. Hij werd door de Peugeot van de 20-jarige geschept en belandde twintig meter verder weer op de grond waarna hij overleed. De 20-jarige werd ter plekke aangehouden, de 19-jarige (die was doorgereden) nog diezelfde avond.

Verkeerstechnisch onderzoek aan de remsporen van de Peugeot wijst dat de 20-jarige ten minste 93 kilometer per uur moet hebben gereden. Aangezien beide chauffeurs gelijk bij het stoplicht waren vertrokken en de Volkswagen van 19-jarige voor lag, moet ook hij ten minste 93 kilometer per uur hebben gereden, zo redeneert het OM.

De twee verdachten ontkennen dat ze bezig waren met een straatrace, maar volgens de officier van justitie is daarvoor ruim bewijs, onder andere getuigenverklaringen. “De twee hebben met absolute minachting voor hun mede-weggebruikers op de weg gereden. Ze hebben daarbij een fietser het leven uitgereden, alleen maar omdat ze even wilden sporten.”

Ze verwijt hen dood door schuld in het verkeer . Tegen de 20-jarige die de fietser aanreed, eiste zij negen maanden cel en vier jaar ontzegging van het rijbewijs. Tegen de 19-jarige – tegen wie de 20-jarige racete – eiste zij zeven maanden cel en vier jaar ontzegging van het rijbewijs. Hij is volgens de officier medeverantwoordelijk voor het dodelijke ongeval.

De uitspraak is over twee weken.

To Top