112Vandaag

Provincies

Man steekt eigen auto in brand in Utrecht

Brandweerwagen uitgepakt bij een melding

Utrecht – Maandag 30 april heeft de politie twee mannen uit Utrecht aangehouden. Rechercheonderzoek leidde naar de twee, die verdacht worden van autobrandstichting. Eén van de twee is de gebruiker van de auto.

Nieuwe uniform politie
Op nieuwjaarsochtend, 1 januari 2018, brandde een auto uit op de Pagodedreef. Sporenonderzoek toonde aan dat er brandbare stoffen aanwezig waren. Rechercheonderzoek van de politie leidde tot een verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting door de gebruiker zelf en een andere man. De twee mannen zijn maandagmiddag aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Verschillende redenen voor brandstichting
Er zijn meerdere redenen om een auto in brand te steken. Daar waar bijvoorbeeld lokale jeugd uit onvrede of baldadigheid auto’s aansteekt, is er sprake van onschuldige slachtoffers. Deze mensen zitten direct zonder vervoer, wat voor hen verregaande gevolgen kan hebben. Een deel van de autobrandstichtingen wordt echter gepleegd om fraude te plegen met de verzekering. In dit geval gaat het dus niet om onschuldige slachtoffers van een autobrandstichting, maar van een bewuste actie van de eigenaar om hieraan verzekeringsgeld over te houden. Politie en verzekeraars onderzoeken de oorzaak van autobranden, maar dit leidt niet altijd naar een verdachte en een motief. Daarom is niet met zekerheid te zeggen bij welk percentage van de autobranden het om verzekeringsfraude gaat. Bij een ander deel van de autobrandstichtingen gaat het om het vernietigen van een vluchtauto die gebruikt is na het plegen van een misdrijf hiermee. Ook hier is geen sprake van onschuldige slachtoffers, tenzij het om een gestolen auto gaat. Dan is er uiteraard een slachtoffer van autodiefstal. Ook hiervan hebben we geen precieze percentages.

Uw tip
De politie neemt de autobranden in Utrecht hoog op. Elke autobrand waarbij mogelijk sprake is van brandstichting, wordt onderzocht. Dat doen we door o.a. forensisch onderzoek als er sporen aanwezig zijn, buurtonderzoek en het uitkijken van camerabeelden als die er zijn. Ook de hulp van getuigen en mensen die vermoedens hebben over daders, is hard nodig. Heeft u informatie, neem dan contact op via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. De gouden tip die een zaak uit december 2017 of januari 2018 oplost, kan beloond worden met een bedrag tot 20.000 euro, uitgeloofd door de gemeente en het Openbaar Ministerie.

To Top