112Vandaag

Noord-Holland

22 verdachten van zakkenrollerij aangehouden tijdens Koningsnacht en –dag

Zakkenroller

Amsterdam – Politie Amsterdam kijkt terug op een feestelijk verlopen Koningsnacht en –dag met een succesvolle inzet van het zakkenrollerteam. In totaal werden er 22 verdachten van zakkenrollerij aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor tientallen diefstallen.

Agenten van het zakkenrollersteam zijn extra alert op (verdacht) gedrag dat past bij zakkenrollers. Door deze gespecialiseerde kijk wisten ze ook dit jaar tijdens Koningsnacht en –dag weer verschillende verdachten van zakkenrollerij aan te houden. “Veel van de zakkenrollers zijn zeer professioneel en georganiseerd in hun handelen. Dit vraagt om expertise op dit vlak en die hebben we zeker in huis”, aldus een van de agenten.

Van die professionaliteit bleek bij een groepje van twee mannen en twee vrouwen die meerdere malen in groepsverband probeerden mensen te bestelen. Agenten spotten het viertal en na aanhoudingen bleek dat deze verdachten maar liefst zeven telefoons bij zich hadden die waarschijnlijk allemaal van diefstal afkomstig zijn. Zij waren niet de enige verdachten met meerdere mogelijk gestolen telefoons in hun bezit: een andere verdachte had er maar liefst drie op zak en groepje van drie mannen had vijf telefoons bij zich.

Voorafgaand aan Koningsnacht en -dag besteedde de politie aandacht aan de zogenaamde voetbaltruc. Tijdens Koningsdag werd deze methode ook weer toegepast. Agenten zagen dit en konden een verdachte aanhouden.

De agenten van het zakkenrollersteam maakten niet alleen gebruik van hun eigen zintuigen, maar ook van bijvoorbeeld geprepareerde telefoons. De telefoons mistten hun uitwerking niet: uiteindelijk werden er vier verdachten met behulp van zo’n telefoon aangehouden.

Alertheid feestvierders
De alertheid van de mensen die Koningsnacht en –dag kwamen vieren in Amsterdam heeft ook geholpen bij de aanhouding van enkele verdachten. Verschillende slachtoffers belden meteen de politie nadat ze doorhadden dat ze bestolen waren en konden een goed signalement doorgeven. Ook hielden omstanders een verdachte aan, nadat hij op heterdaad betrapt was, en droegen hem daarna over aan de politie. Eén telefoon kon direct worden opgespoord, omdat de eigenaar een volg-app geïnstalleerd had. De telefoon kon zo gevolgd worden en werd aangetroffen bij een later aangehouden verdachte.

Zakkenrollers zijn niet alleen tijdens grote evenementen actief, maar ook op ‘gewone’ dagen. Het is belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn en ook dan alert zijn op zakkenrollerij.

Aangifte
Ben jij slachtoffer geworden van zakkenrollerij tijdens Koningsnacht of –dag? Doe dan aangifte. Dit helpt mogelijk bij het opsporen van gestolen goed en bij het in beeld brengen van waar en wanneer zakkenrollers actief zijn geweest.

To Top