112Vandaag

Provincies

Overheid pakt ondermijnende verhuurbemiddelaars aan

verhuurbemiddelaars

Rotterdam – Criminelen verrijken zichzelf steeds vaker door een eigen netwerk van facilitators te organiseren. Deze facilitators professionaliseren in rap tempo en voorzien de georganiseerde misdaad van diverse diensten. Denk aan het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s door onbetrouwbare garagebedrijven, maar ook aan malafide verhuurbemiddelaars die woonruimtes ter beschikking stellen. Criminelen kunnen zich daardoor anoniem in luxe appartementencomplexen vestigen. Deze vorm van ondermijning noemen we spookbewoning. In Rotterdam werkt de overheid nauw samen om deze onzichtbare wereld aan te pakken.

Spookbewoning
Wanneer personen niet ingeschreven staan in het bevolkingsregister, maar wel in een woning verblijven, noemen we dat spookbewoning. Deze mensen schrijven zich niet in of gebruiken valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden, safehouses en slaan er soms grote partijen cash geld, vuurwapens of drugs in op.

“De overheid in Rotterdam werkt nauw samen om deze vorm van ondermijning aan te pakken. Samen vinden we woningen die verdacht zijn door veelvuldig in de wijk aanwezig te zijn en daar ongebruikelijke bewegingen en gedragingen vast te stellen. Zo worden kentekens van auto’s nagetrokken en kunnen ongebruikelijke bewegingen rondom de flats aanleiding vormen voor (preventieve) controles. Daarnaast ontvangt de politie ook meldingen van (vermoedens van) criminaliteit in de luxe appartementencomplexen via MMA, bewoners, huismeesters of bonafide huurbemiddelaars”, aldus Arjan de Zwart, diensthoofd Regionale Recherche in Rotterdam.

Facilitators
Buiten dat de overheid criminelen opspoort en verwijdert uit de luxe appartementencomplexen en woontorens, is het ook nodig om de onzichtbare wereld achter spookbewoning aan te pakken. Arjan: “Criminelen maken steeds meer gebruik van professionele facilitators waardoor ze hun criminele activiteiten kunnen voortzetten. Dat betekent dat we juist in deze wereld moeten toeslaan. In het geval van spookbewoning gaat het om malafide verhuurbemiddelaars die woonruimtes ter beschikking stellen. Zij maken zich zo schuldig aan ondermijning, zoals witwassen. En dat kunnen we als overheid niet tolereren.”

Onderzoek
Een rechercheteam onderzocht de afgelopen maanden een verhuurbedrijf in het duurdere segment. De woningen die in heel Nederland, maar vooral Rotterdam-Zuid werden aangeboden, werden niet volgens de regels verhuurd. Zo schreven huurders zich niet in het Basisregistratie Personen (BRP), vonden betalingen met grote bedragen contant plaats en was er geen controle van de identiteit. “En door contant huurgelden aan te nemen, dat van criminele activiteiten afkomstig was, maakten de verhuurbemiddelaars zich schuldig aan witwassen”, aldus Petra Willemse, officier van justitie.

De twee eigenaren van het bedrijf, een 53-jarige vrouw uit Wassenaar en haar partner, een 54-jarige man uit dezelfde plaats, werden maandag 9 april aangehouden. Petra: “Tijdens het onderzoek nam de politie de administratie van de twee verdachten en hun verhuurbedrijf in beslag. Net als 57.000 euro, een Porsche, BMW, 1,5 kilo hasj en patronen. Ook bezocht de politie meerdere panden van de verhuurder. Daar vond de recherche bij instappen grote partijen harddrugs, hennepkwekerijen, vuurwapens, munitie en in totaal 92.000 euro.

De gemeente Rotterdam legde in totaal 24.000 euro aan bestuurlijke boetes op aan deze verhuurmakelaars. De gemeente Rotterdam controleert de BRP van de woningen die door deze verhuurmakelaars werden verhuurd.

Aanpak ondermijning
Fraude, corruptie, afpersing, drugs, vals geld, witwassen, oplichting en foute facilitators ondermijnen onze maatschappij. Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. Wij maken de veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen we als overheid samen, om informatie te delen over, en te kunnen reageren op, zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en garages die criminelen helpen drugs en vuurwapens te verstoppen zodat zij zich onaantastbaar kunnen wanen. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Ondermijning heeft allerlei verschijningsvormen, o.a. drugshandel, spookbewoning, vastgoed en onduidelijke geldstromen. Ziet of hoort u signalen van ondermijning; laat het weten aan uw wijkagent. U kunt altijd bellen met 0900-8844 of een tip achterlaten via www.politie.nl/tipformulier. Anoniem uw informatie doorgeven kan ook via M. 0800-7000.

To Top