112Vandaag

België

Man opgepakt voor plannen aanslag in Nederland

Belgische politiebus met spoed

Zonhoven (B) – Een 22-jarige Zonhovenaar met Servische roots is opgepakt voor het plannen van een terroristische aanslag in Nederland en mogelijk ook in België. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De jongeman werd pas in januari vrijgelaten onder voorwaarden na een veroordeling wegens terrorisme.

Begin december 2016 werden een broer en zus uit Zonhoven opgepakt op verdenking van banden met IS. De jongen zou rechtstreekse banden hebben gehad met de terreurgroep, zijn zus zou vertalingen uit het Arabisch hebben gemaakt voor Dabiq, het glossy magazine van IS.

De ouders van het duo zijn een Servisch echtpaar dat in 1999 de oorlog in hun thuisland ontvluchtte. Hoewel het hele gezin zich perfect integreerde en zich erg gelukkig voelde in ons land, begonnen de broer en de zus te radicaliseren. Bij een politie-inval in hun huis werden in 2016 onder meer hun computers en gsm’s in beslag genomen. Daarop werden tal van filmpjes over onthoofdingen en verheerlijkingen van bloedvergieten aangetroffen.

Het duo werd aangeklaagd voor banden met IS. De broer werd in juni 2017 veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één met uitstel. In januari 2018 werd hij onder voorwaarden vrijgelaten maar ondertussen werd hij dus opnieuw opgepakt. Het federaal parket stelt dat hij na zijn vervroegde vrijlating zijn oude gewoonte opnieuw oppikte en bezig was met het plannen van een aanslag.

To Top