Criminele organisatie opgepakt in Amsterdam

Amsterdam
Foto: Politie Amsterdam

Driebergen, Amsterdam – De politie heeft dinsdag 17 april op een terrein aan de Hornweg in Amsterdam drie mannen aangehouden. De mannen hebben allen de Roemeense nationaliteit en zijn tussen de 18 en 50 jaar oud. Ze worden verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven als koperdiefstal en bedrijfsinbraken.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte in januari onder het gezag van het Landelijk Parket het onderzoek 26Stanley. De twee hoofdverdachten van 28 en 32 jaar, pleegden de afgelopen maanden in Nederland veelvuldig, in wisselende samenstelling met andere verdachten vermogensdelicten.

Jammer
Om 06.00 uur vanmorgen betraden ongeveer zestig politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Amsterdam het terrein aan de Hornweg. De drie verdachten, waaronder één hoofdverdachte, verbleven op het terrein in caravans, zonder stroom en stromend water. Acht caravans zijn na de aanhoudingen doorzocht, onder andere met een geldhond. Daarbij zonder onder andere een auto, telefoons, administratie en een jammer in beslag genomen. Een jammer is een illegaal apparaat dat de verbinding tussen telefoons en de gsm-mast verstoort. Telefoneren wordt hierdoor onmogelijk. Niet alle leden waren op het terrein aanwezig. Rond acht uur trof de politie op de A7 bij Volendam nog een auto met drie verdachten aan en rond het middaguur in Amsterdam één verdachte met een auto. Ook zij zijn allen aangehouden en de auto’s in beslag genomen.

Koper
De tweede hoofdverdachte is samen met een andere verdachte door de Landelijke Eenheid in de nacht van zondag 15 op maandag 16 april bij Amersfoort al aangehouden. De auto van de verdachte lag vol met koper dat vermoedelijk van diefstal afkomstig is.