112Vandaag

Noord-Brabant

7 jaar cel voor uit de hand gelopen “spanking”-afspraak in Den Bosch

rechter kijkt scherm

Een 49-jarige man uit Heerhugowaard is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor een poging tot doodslag en krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 7 jaar.

De verdachte ging in de periode tussen augustus 2014 en mei 2017 regelmatig bij een bejaarde man in ’s-Hertogenbosch op bezoek om hem bij wijze van prikkeling met een houten voorwerp te slaan (“spanking”). Op 31 mei 2017 werd de man geblinddoekt, zijn armen met polsbanden vastgebonden aan haken in het plafond en zijn enkels bij elkaar gebonden. Het slachtoffer stond met zijn rug naar de verdachte. De verdachte sloeg tenminste 15 keer hard met een voorwerp op het hoofd van het slachtoffer. Uit het letsel dat bij het slachtoffer werd geconstateerd, blijkt dat hij ook meerdere keren in zijn rug is gestoken. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn rib, een rugwervel, milt, wonden op het hoofd en diverse blauwe plekken en onderhuidse bloedingen. Het letsel was zodanig ernstig dat de man had kunnen komen te overlijden als hij niet in het ziekenhuis was behandeld.

De verdachte ontkent dat hij het slachtoffer tijdens de eerdere ontmoetingen die hij met hem had en op de bewuste dag, heeft gespankt. Hij zou alleen met het slachtoffer hebben gepraat. De verdachte verklaarde verder dat hij op de bewuste dag in mei door het slachtoffer is aangevallen, bij zijn kruis gegrepen en vastgehouden. Hij zou daarop meerdere keren op het hoofd van de man hebben geslagen om los te komen. Toen dit niet lukte, zou de verdachte het slachtoffer met een stuk hout hebben geslagen. De rechtbank doet deze verklaring op basis van de bewijsmiddelen af als ongeloofwaardig.

Laf delict
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat het delict getuigt van een bijzondere lafheid, omdat het slachtoffer zich op geen enkele manier kon verweren tegen het geweld. Hij bevond zich in een kwetsbare en afhankelijke positie ten opzichte van de verdachte. De rechtbank rekent het de verdachte verder zwaar aan dat hij het slachtoffer, dat op zolder aan zijn armen en enkels was vastgebonden, in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. Daarnaast blijkt dat het geweld diepe indruk heeft gemaakt op het slachtoffer en ernstige fysieke en psychische gevolgen voor hem had. De rechtbank legt aan verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van bijna 7.000 euro aan het slachtoffer betalen.

To Top