112Vandaag

Limburg

Taakstraf en behandeling in psychiatrische kliniek voor poging doodslag

rechter

De 30-jarige man die op 19 maart 2017 tijdens een bedrijfsfeest in Velden zijn collega 2 keer met een gebroken glas in zijn hals en tegen zijn hoofd heeft geslagen, is vandaag door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag. De man krijgt een taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf en moet zich zo spoedig mogelijk laten behandelen in een Forensisch Psychiatrische Polikliniek.

Poging doodslag
Door toedoen van de verdachte is de linker oorschelp van het slachtoffer vrijwel volledig door midden gesneden en is een snijwond in zijn hals toegebracht met een blijvend litteken als gevolg. Het had niet veel gescheeld of de verdachte had met het gebroken glas de halsslagader van het slachtoffer geraakt.

Omstandigheden
De rechtbank geeft in haar vonnis aan dat normaal gesproken een gevangenisstraf van minimaal 5 jaar passend is bij een veroordeling tot een poging tot doodslag. Hiervan wordt in dit geval afgeweken, omdat de vergelijking met andere zaken geen recht doet aan deze zaak. In dit verband heeft de rechtbank gewezen op het feit dat:
– de verdachte, bij wie onder meer sprake is van een autismespectrumstoornis en een posttraumatische stressstoornis, verminderd toerekeningsvatbaar is;
– het risico op recidive laag tot matig is;
– de verdachte baat heeft bij behandeling in een forensische psychiatrische polikliniek;
– de verdachte niet eerder voor een soortgelijk feit is veroordeeld;
– het slachtoffer zich voorafgaande aan de aanval van de verdachte niet onbetuigd heeft gelaten. Uit diverse verklaringen blijkt namelijk dat het slachtoffer gedurende de avond ruzie heeft gezocht met de verdachte waarbij hij hem heeft uitgescholden en gekleineerd, wetende dat hij lijdt aan een vorm van autisme. Uiteraard rechtvaardigt dit op geen enkele manier wat het slachtoffer is aangedaan, maar van een geheel onschuldig slachtoffer is geen sprake.

Daarnaast heeft de rechtbank overwogen dat het verschil in strafoplegging tussen een poging tot doodslag en de oriëntatiepunten voor zware mishandeling groot is, terwijl het feitelijke verschil in gedragingen in dit geval niet zo groot is.

Straf
De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de verdachte zich zo spoedig mogelijk laat behandelen in een Forensisch Psychiatrische Polikliniek. Nu zo’n behandeling niet samengaat met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, heeft de rechtbank een gevangenisstraf opgelegd van 733 dagen, waarvan 730 dagen voorwaardelijk, met aftrek van de 3 dagen die de verdachte al in voorarrest heeft gezeten. Dit is de maximum gevangenisstraf die voorwaardelijk kan worden opgelegd. De verdachte moet zich 3 jaar lang houden aan de door de rechtbank opgelegde voorwaarden, waaronder een behandelverplichting. Daarnaast heeft de rechtbank aan de verdachte de maximum taakstraf van 240 uur opgelegd.

To Top