112Vandaag

Binnenland

Verdachten van oplichting via Marktplaats voor de rechter

rechter

Vanaf dinsdag 3 april staan in totaal 14 verdachten voor de rechter wegens het medeplegen van meerdere oplichtingsfeiten en op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Via Marktplaats boden de verdachten onder andere graafmachines en tractoren aan maar leverden deze vervolgens niet. Waardoor gedupeerden enkele duizenden euro’s kwijt zijn.

Slachtoffer
De verdachten gingen geraffineerd te werk en passen voortdurend hun werkwijze aan op Marktplaats. Hierdoor hebben de verdachten meer dan 78 slachtoffers kunnen maken. Meerdere slachtoffers hebben melding gemaakt van oplichting bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Het LMIO maakte hiervan vervolgens melding bij Marktplaats. De slachtoffers dachten een koop via Marktplaats geregeld te hebben maar kregen uiteindelijk geen waar geleverd en zijn benadeeld voor duizenden euro’s. De bedragen variëren van 1000 euro tot 12.500 euro per slachtoffer. Het totale benadelingsbedrag is ruim 350.000 euro.

Zittingsdagen
De behandeling van de strafzaak staat gepland op 3, 4, 5, en 10 april 2018 bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen. In totaal worden 14 verdachten vervolgd; voor het medeplegen van meerdere oplichtingsfeiten, dan wel heling; 10 van de verdachten worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, waarvan 3 als leiders van die organisatie. Op dinsdag 3 april start de inhoudelijke behandeling van de zaak met de drie hoofdverdachten.

Grootschalig onderzoek
De verdachten maken deel uit van een grootschalig onderzoek dat liep naar oplichting via Marktplaats in 2014, 2015 en 2016. Het onderzoek richtte zich op het aanbieden van goederen via internet, die na betaling niet geleverd werden. Het ging daarbij onder andere om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en shovels. De verdachten zijn in eerste instantie in augustus 2015 door de rechtbank in Assen geschorst uit de voorlopige hechtenis. Begin 2016 ontstond de verdenking dat de hoofdverdachten zich wederom schuldig maakten aan marktplaatsfraude. Zij zijn daarop in mei 2016 opnieuw aangehouden. Deze hoofdverdachten zijn in januari 2017 uit de voorlopige hechtenis geschorst door de rechtbank.

To Top