112Vandaag

Gelderland

9 en 6 jaar cel voor smokkel heroïne met vrachtwagen in Drunen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Turkije veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar voor het smokkelen van heroïne. Een 39-jarige man uit Iran krijgt 6 jaar celstraf voor zijn aandeel. De rechtbank spreekt een 45-jarige man uit Almere vrij van betrokkenheid.

De 39-jarige man reed in maart vorig jaar met een vrachtwagen vanuit Iran via Turkije, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland. Daar kreeg hij telefonische instructies en reed hij naar een parkeerterrein in Arnhem. Vervolgens werd hij benaderd door de 54-jarige verdachte en kreeg hij een adres in Drunen. Een dag later kwam de chauffeur met de vrachtwagen aan op het opgegeven adres waar hij werd opgewacht door de medeverdachte. De chauffeur volgde de ander naar een loods en reed de vrachtwagen naar binnen.

De rechtbank oordeelt op basis van de bewijzen dat de 54-jarige man in de loods de leiding nam. Een monteur, de 45-jarige man uit Almere, was door zijn werkgever naar het adres gestuurd nadat het bedrijf een opdracht had gekregen iemand te sturen om geblokkeerde remmen te repareren. De monteur verwijderde op instructies van de verdachte uit Turkije een wiel en kreeg toen opdracht even pauze te houden. Intussen werden uit de wielas van de vrachtwagen drugs gehaald, in zakken gestopt en in een kantoor in de loods verstopt door de leider en de chauffeur. Op het moment dat de monteur opdracht kreeg aan het volgende wiel te beginnen, viel de politie binnen en hield de verdachten aan. In totaal trof de politie zo’n 88 kilo heroïne aan.
Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de monteur zich ervan bewust was dat er drugs in de assen van de vrachtwagen zaten verstopt. Hij wordt dan ook vrijgesproken van betrokkenheid bij de smokkel.

Straf
De verdachten maakten zich schuldig aan de internationale smokkel van harddrugs. Die handel wordt gedreven door criminele organisaties en kan gepaard gaan met ernstig geweld en andere vormen van criminaliteit. Harddrugs bevatten bovendien voor de gebruikers daarvan schadelijke stoffen. Daarnaast bekostigen gebruikers hun drugsgebruik vaak door diefstal of ander crimineel gedrag, waardoor schade en overlast wordt toegebracht aan anderen. De verdachten hebben dan ook niet alleen gehandeld met veronachtzaming van de belangen van de volksgezondheid, maar ook de veiligheid van de samenleving in gevaar gebracht. De 54-jarige man krijgt een langere celstraf dan de officier van justitie eiste, omdat deze verdachte volgens de rechtbank in ieder geval op lokaal niveau een leidinggevende en coördinerende rol had. Ook is hij eerder veroordeeld voor een soortgelijk delict en pleegde hij de smokkel naar Drunen tijdens de voorwaardelijke invrijheidsstelling van die veroordeling. De andere verdachte had als chauffeur ook een zeer essentiële rol in de drugssmokkel. Daarom vindt de rechtbank een jarenlange celstraf voor beide verdachten op zijn plaats.

To Top