112Vandaag

Noord-Brabant

Man naar psychiatrisch ziekenhuis voor pogingen tot uitlokking van moord via Facebook

computer

Een 36-jarige man uit Boekel moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege onder meer bedreiging en meerdere pogingen tot uitlokking van moord en brandstichting via berichten die hij plaatste op Facebook. De man heeft een ziekelijke stoornis en is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

De verdachte zette in september vorig jaar verschillende berichten op Facebook. In die berichten dreigde hij een medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) te vermoorden. In andere berichten bood hij lezers 1 miljoen euro voor het doden van die medewerker. Ook riep de verdachte op andere medewerkers van de MIVD en hun familieleden tegen betaling om het leven te brengen of hun huis plat te branden. Bij zijn aanhouding bleek de verdachte een verboden veerdrukpistool in zijn bezit te hebben.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. De deskundigen stellen dat er sprake is van een chronische psychotische stoornis. De verdachte werd tijdens het plaatsen van de berichten gehinderd door wanen en hallucinaties en was niet meer in staat enige richting te geven aan zijn gedrag. Hij was ervan overtuigd een supermens te zijn die gebruikt werd door de MIVD en hij wilde dit aan de kaak stellen door zich te laten oppakken. Daarom plaatste hij de berichten. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Uit de rapporten van de psycholoog en psychiater blijkt dat de verdachte gevaarlijk is voor anderen of voor de algemene veiligheid. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt.

To Top