Celstraf en tbs met voorwaarden voor veroorzaken gasexplosie in flatwoning

celdeur
Stockfoto

Een man uit Venlo is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Hij veroorzaakte in 2015 een gasexplosie in zijn flatwoning in Venlo. De opgelegde celstraf komt overeen met de eis maar is hoger dan de straf die de rechtbank Limburg eerder oplegde. Bovendien legt het hof in tegenstelling tot de rechtbank wel een tbs-maatregel met voorwaarden op.

Zelfmoord
De man wilde op 14 juni 2015 een einde aan zijn leven maken. Hij nam een grote hoeveelheid slaap- en kalmeringstabletten, koppelde de gasslang los van het gasfornuis en zette de gaskraan open. Zijn flat vulde zich met een explosief gasmengsel dat is ontploft, waardoor er brand uitbrak. Daarbij raakte de man zelf ernstig gewond. Niet alleen zijn eigen appartement maar ook enkele andere appartementen in het gebouw en auto’s die voor het gebouw geparkeerd stonden, werden door de ontploffing zwaar beschadigd.

Opzet
Hoewel niet vaststaat of de man de brand zelf heeft aangestoken, gaat het hof ervan uit dat hij kon weten dat een ontploffing zou ontstaan als hij de gaskraan openzette. Ook wist de man dat er in de aangrenzende woningen (mogelijk) bewoners aanwezig waren. Door zijn handelen heeft de man het risico van een ontploffing voor lief genomen, met gevaar voor goederen en levensgevaar voor de overige bewoners.

Naast celstraf ook een tbs-maatregel
Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man ten tijde van zijn daad leed aan een ziekelijke stoornis, waardoor het hof hem verminderd toerekeningsvatbaar acht. Ook bestaat een groot gevaar voor herhaling. Het hof vindt dat de man langdurig behandeld moet worden en legt hem naast de celstraf een tbs-maatregel met voorwaarden op. Volgens het hof is de man uit zichzelf onvoldoende gemotiveerd om een langdurige behandeling te ondergaan, en is de behandelverplichting ontoereikend zoals die eerder door de rechtbank was opgelegd als bijzondere voorwaarde in het kader van de voorwaardelijke veroordeling. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt die het hof oplegt, kan de tbs met voorwaarden worden omgezet in tbs met dwangverpleging.

Verder moet de man in totaal ruim 5600 euro betalen aan de personen die schade hebben ondervonden door de ontploffing en de brand.