112Vandaag

Binnenland

Blog: Een kat in het nauw…

Kat

‘Een van mijn neventaken als politieagent is het uitvoeren van warmtemetingen op locaties waar mogelijk een hennepkwekerij zit. Informatie over deze locaties komt van een wijkagent of van burgers die dit melden bij Meld Misdaad Anoniem.

De politie onderzoekt dan of er personen of een bedrijf staan ingeschreven op het adres. En of er andere bijzonderheden zijn op die locatie. In de nachtelijke uren doe ik of een collega dan een warmtemeting, met een speciale camera. De camera toont plekken die warmer zijn dan de rest. Hiermee kunnen we zien of er mogelijk een hennepkwekerij zit. De lampen van de kwekerij stralen namelijk veel warmte uit. Deze metingen doen we in de nachtelijke uren, zodat we niet opvallen en de warmteplekken beter zichtbaar zijn. Tijdens het meten zijn we meestal in burger.

Op een avond krijgen we een melding. Samen met een collega heb ik nachtdienst. We nemen de camera mee en gaan meerdere adressen langs om metingen te verrichten. Omdat deze melding nogal vaag is, besluiten we dit keer het gehele woonblok te meten aan zowel de voorzijde als de achterzijde. Mijn collega gaat met de warmtecamera aan de slag, terwijl ik op de uitkijk sta om te zien of er niemand aankomt. Tijdens ons werk bekruipt mij het gevoel dat ik in de gaten word gehouden. Er is iets of iemand in de buurt… Snel kijk ik om me heen maar zie niemand anders dan mijn collega. Ik check de gebouwen in de omgeving om te zien of we misschien vanuit een van de huizen worden bespied.

Achter de woningen waar we aan het meten zijn, ligt een slootje. Mijn collega komt naar me toegelopen en geeft aan dat hij geen bijzonderheden heeft gezien. Plotseling klinkt er geritsel. Het geluid komt uit het riet langs de sloot. Dan horen we iets op ons afsnellen. Mijn collega richt de warmtecamera in de richting van het geluid. Door het beeldscherm in de camera zien we een kat aan komen lopen.

Allebei schieten we in de lach. Soms maak je een gebeurtenis in gedachten spannender dan de werkelijkheid blijkt te zijn. De warmtefoto van de kat hangt nu boven ons bureau als een leuke herinnering aan dit grappige avontuur.’

To Top