112Vandaag

Noord-Holland

Vijftien jaar cel geëist wegens verdenking moord schoonzuster

Cellencomplex

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag vijftien jaar celstraf geëist tegen een 41-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht zijn schoonzuster te hebben vermoord. Daarbij zou hij hebben samengewerkt met zijn toen 21-jarige vriendin. Tegen haar eiste de officier van justitie vijf jaar cel wegens het medeplegen zware mishandeling met voorbedachte raad de dood tot gevolg hebbend.

Het 35-jarige slachtoffer werd in de avond van 19 mei 2016 levenloos in haar woning aan de Jan van Zutphenstraat in Amsterdam Osdorp aangetroffen. De politie was op dat adres gaan kijken nadat drie broers die 19e mei ‘s avonds laat vechtend en ruziënd het politiebureau Meer en Vaart binnen waren gekomen. Eén van hen riep dat zijn broer zijn vrouw zou hebben vermoord in een woning aan de Jan van Zutphenstraat. Toen de politie ter plekke ging kijken, bleek er inderdaad een lichaam te liggen van een vrouw. Sectie wees uit dat de vrouw waarschijnlijk door verwurging – met daarbij bemoeilijkte ademhaling door aspiratie van braaksel – om het leven was gebracht.

De 41-jarige verdachte werd direct op 20 mei 2016 door de politie aangehouden. Zijn 21-jarige vriendin volgde enkele dagen later op 23 mei. Beide verdachten bleken die bewuste avond te zien te zijn op camerabeelden bij de woning. Dankzij getuigenverklaringen, camerabeelden van het appartementencomplex en dankzij de vele chatberichten die beide verdachten elkaar de dagen voor 19 mei 2016 stuurden, lukte het te reconstrueren wat er die avond is gebeurd. De chatberichten tonen aan dat er geen sprake was van een opwelling maar dat al veel langer het plan bestond hun schoonzuster te doden.

Het onderzoek heeft niet geleid tot een duidelijk motief voor de moord. Mogelijk dat heeft meegespeeld dat het slachtoffer aan de moeder van de verdachte heeft gezegd dat zijn vriendin (de vrouwelijke verdachte) alcohol dronk en in discotheken uitging. Daardoor zou de relatie tussen verdachtes moeder en de vrouwelijke verdachte verslechterd zijn.

“Het gezamenlijke plan van beide verdachten verraadt een zeer gewelddadige opzet”, aldus de officieren in hun requisitoir. “Het slachtoffer moest aangepakt worden en wel zodanig dat zij geen probleem meer kon veroorzaken. (-) De gruwelijke dood van de vrouw heeft veel leed toegebracht aan haar zoontje, haar moeder en overige nabestaanden. Ook de maatschappij is ernstig geschokt door een dergelijke moord.”

De 41-jarige verdachte zit in voorlopige hechtenis. Op 13 februari 2017 is de voorlopige hechtenis van zijn vriendin opgeheven.

To Top