112Vandaag

Binnenland

Cel en tbs geëist voor zeer gewelddadige verkrachting

rechter

Terwijl zijn ex-vriendin ligt te slapen na een avond stappen, breekt een 24-jarige man op 4 maart vorig jaar het ruitje in haar voordeur en dringt het huis binnen. Met een klap in haar gezicht maakt hij haar wakker, waarna ze meerdere keren wordt verkracht. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte.

Het was niet de eerste keer dat de man zijn ex-vriendin lastigviel. Op 27 februari had hij haar al eens opgewacht in haar portiek en toen geslagen, in haar wang gebeten en haar bij de keel vastgepakt. Hij was toen net onder voorwaarden vrijgekomen. Ook zegt de vrouw dat hij haar die dag heeft bedreigd met een pistool.

Nu was hij haar op een avond tegengekomen tijdens het uitgaan. Terwijl ze hem probeerde te ontlopen, kon hij het kennelijk niet verkroppen dat ze nu met een ander danste.

Later die nacht, wanneer ze thuis in bed ligt, wordt ze gewelddadig uit haar slaap gewekt door een klap in haar gezicht. Haar ex staat naast haar bed. ‘Je wilt toch een hoer zijn? Kom, pijp me.’

De vrouw wordt die nacht meerdere keren verkracht. Ze mag van verdachte nergens heen, hij blijft zelfs een paar uur bij haar slapen. De volgende ochtend begint het weer opnieuw.

Wanneer ze onder begeleiding naar de wc gaat, ziet ze dat de voordeur niet op slot is. Dat had verdachte op 27 februari nog wel gedaan. Nu ziet ze haar kans schoon en vlucht. Terwijl ze bij de buren op de deur bonst, haalt verdachte haar in en slaat haar met een stomp op haar hoofd bewusteloos. De buurvrouw vindt haar onder het bloed en in slechts een gescheurde badjas op haar deurmat.

De verdachte vlucht via de achterdeur en neemt daarbij een aantal van haar spullen mee. Hij duikt lange tijd onder, op de vlucht voor de politie. Op 19 maart lukt het uiteindelijk hem aan te houden. In een rugzak in zijn huis worden dan onderdelen van een pistool gevonden. Verdachte ontkent alle ten laste gelegde feiten en zegt dat de seks vrijwillig was.

Aan persoonlijkheidsonderzoek wilde de verdachte niet meewerken, hij is uiteindelijk onderzocht in het Pieter Baan Centrum maar ook daar werkte hij niet mee. Volgens een eerder rapport is echter door een psycholoog vastgesteld dat er sprake is van een (vermoedelijk lichte) verstandelijke beperking. Er zijn aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis.

Eerdere behandelingen hebben geen effect gehad of zijn niet van de grond gekomen. Een behandeling en strikte begeleiding zijn wel noodzakelijk om het hoge recidivegevaar terug te kunnen dringen. Gezien de houding van verdachte is tbs met dwangverpleging dan de enige mogelijkheid om hem te behandelen.

De officier van justitie heeft daarmee rekening gehouden in haar eis en vroeg de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar op te leggen naast de tbs met dwangverpleging. Verder moet hij van het Openbaar Ministerie nog een voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten voor de duur van 10 maanden, nu hij zich niet aan de voorwaarden van zijn eerdere vrijlating heeft gehouden.

To Top