112Vandaag

Noord-Brabant

Directeur Axels administratiekantoor verdacht van fraudepraktijken

aanhouding op straat

Terneuzen – Afgelopen dinsdag heeft de recherche Zeeland een 71-jarige man gehoord voor zijn aandeel in een grote fraudezaak. De man was directeur van een inmiddels failliet verklaard administratiekantoor in Axel en wordt verdacht van oplichting en verduistering.

De recherche heeft een jaar onderzoek gedaan naar de handelingen van de verdachte en zijn administratiekantoor. De zaak heeft de gemoederen in het Zeeuws Vlaamse Axel en omgeving flink bezig gehouden na de bekendmaking dat de directeur zich heeft beziggehouden met zogenaamde Ponzifraude. Dit is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde rendementsgelden deels worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. De oplichter biedt een rendement aan dat hoger ligt dan bij banken en spiegelt zijn slachtoffers een laag risico voor.

Twee miljoen euro
Tussen 2007 en 2016 heeft het administratiekantoor van ten minste 21 particulieren gelden aangetrokken om hiermee tegen een hoog rendement te kunnen werken. De slachtoffers hebben te goeder trouw hun spaargeld ingelegd in de hoop hiermee een hogere opbrengst binnen te halen dan bij reguliere banken en beleggingsfondsen. Het gaat om ongeveer twee miljoen euro in totaal.

Persoonlijk en zakelijk failliet
Uiteindelijk rendeerden de ingelegde gelden niet en zijn bovendien in rook opgegaan. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte het geld heeft gebruikt om de negatieve bedrijfsresultaten en andere tegenvallers van zijn bedrijven te financieren. De ingelegde twee miljoen euro waren echter niet toereikend om de financiële gaten van zijn bedrijven te dichten. Het gevolg is dat de directeur en zijn bedrijven in de zomer van 2016 persoonlijk en zakelijk failliet zijn verklaard.

Verantwoording afleggen
De recherche heeft de verdachte op het bureau uitgenodigd om een verklaring af te leggen. Hij is aangehouden en heeft twee dagen in voorlopige hechtenis doorgebracht. Te zijner tijd zal de man zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden. In afwachting hiervan mag hij de tussenliggende tijd thuis doorbrengen.

To Top