112Vandaag

Noord-Brabant

Jarenlange celstraf voor woningoverval in 2001 en pogingen doodslag

rechter

Een 42-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor een gewelddadige woningoverval in 2001, een poging tot doodslag in het uitgaansleven en verboden vuurwapenbezit. Hij krijgt daarnaast in een andere strafzaak een celstraf van 15 maanden voor een poging tot doodslag die hij met een ander pleegde.

De verdachte drong in maart 2001 kort voor middernacht samen met een medeverdachte een woning in Valkenswaard binnen. Hij bedreigde de bewoners en hield hen een imitatievuurwapen voor. Ook sloeg hij één van de bewoners met dit wapen tegen het hoofd. De medeverdachte bedreigde de slachtoffers met een mes. De verdachten gingen er vandoor met handtasjes met daarin geld, een mobiele telefoon en sleutels. Een deel van die buit en een bij de overval gebruikte bivakmuts werden later teruggevonden. Op de bivakmuts zat een dna-spoor waarmee in april 2015 een match kon worden gemaakt met de verdachte. De medeverdachte werd in 2002 al veroordeeld voor zijn aandeel.

De Bosschenaar mishandelde in december 2016 in de Karrenstraat in zijn woonplaats een andere man. Dit werd op camerabeelden vastgelegd. De verdachte sloeg het slachtoffer tegen de grond en gaf hem vervolgens 2 harde vuistslagen in het gezicht en schopte 3 keer hard tegen het hoofd. Volgens de rechtbank bestond de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer daarbij om het leven zou komen. Dit moet de verdachte ook hebben geweten. Er is dan ook sprake van een poging tot doodslag. Daarnaast trof de politie in een opslagruimte twee imitatievuurwapens aan.

De rechtbank deed vandaag ook uitspraak in een andere strafzaak tegen de verdachte. Dit ging om een geweldsincident in november 2013 in ’s-Hertogenbosch. Volgens de officier van justitie was er destijds sprake van openlijk geweld. De rechtbank oordeelt echter dat het ging om een poging tot doodslag die hij pleegde met een andere man. De verdachte ging samen met 2 anderen verhaal halen bij een man die het nichtje van de verdachte zou hebben verkracht. Daarbij werd het slachtoffer door de verdachte en een medeverdachte tegen het hoofd geschopt en geslagen terwijl hij weerloos op de grond lag. Hij hield hier een gebroken neus en een lichte hersenschudding aan over.

Laffe geweldsexplosie
De rechtbank legt aanzienlijk zwaardere straffen op dan de officier van justitie eiste. De slachtoffers van de gewelddadige overval kampen zo’n 15 jaar na het voorval nog steeds met een herbeleving van negatieve gevoelens. Daarnaast heeft de verdachte in 2016 tijdens het uitgaan een ander ernstig mishandeld. De verdachte is na vervelend, onbetamelijk gedrag van het slachtoffer overgegaan tot eigenrichting en is zich hierbij te buiten gegaan aan buitensporig geweld. De mishandeling kenmerkte zich door nietsontziend, bruut en primitief geweld tegen iemand die al door een vuistslag tegen de grond was geslagen. Ondanks de weerloze toestand van het slachtoffer heeft de verdachte, een getraind kickbokser, hem nog 2 harde vuistslagen in het gezicht gegeven en hem 3 keer op misselijkmakende wijze hard tegen het hoofd geschopt. De rechtbank is geschokt door deze buitensporige en laffe geweldsexplosie.

De verdachte is kennelijk in het bezit van een gewelddadig kort lontje. Dat zijn handelen niet tot ernstig lichamelijk letsel heeft geleid, is een wonder. Ook in 2013 heeft hij een slachtoffer (samen met een medeverdachte) letterlijk afgetuigd. Het slachtoffer werd hierbij op laffe wijze tegen het hoofd geschopt en geslagen. Er lijkt ook in dit geval sprake van een regelrechte strafexpeditie met een hoofdrol voor de verdachte. De rechtbank weegt verder onder meer mee dat de verdachte eerder voor gewelddadige vermogensdelicten en geweldsdelicten is veroordeeld.

To Top