112Vandaag

Provincies

Celstraf geëist voor bijna fatale steekpartij

rechter kijkt scherm

Het scheelde letterlijk een paar millimeter of het slachtoffer van een steekpartij in Den Haag afgelopen mei had het niet overleefd. Met een schroevendraaier werd hij bij zijn hart gestoken door een 25-jarige man. ‘Ik krijg een jaar, misschien anderhalf’, pochte die in de gevangenis nog tegen zijn medeverdachte. Wat de officier van justitie betreft komt hij dan bedrogen uit.

Verdachte en het slachtoffer kennen elkaar van de daklozenopvang en hebben al langer een conflict met elkaar. Kennelijk loopt dat bijzonder hoog op, want eind maart had de verdachte het slachtoffer al eens geslagen met een stok. Eind mei komt het opnieuw tot een confrontatie: op 25 mei in de ochtend probeert verdachte het slachtoffer met een schroevendraaier te steken in het centrum van Den Haag. Dat mislukt.

Die avond wacht de verdachte met twee mannen bij de daklozenopvang op het slachtoffer. Ze hebben gedronken en beveiligers sturen ze weg, maar ze blijven in de buurt rondhangen. Wanneer ze het slachtoffer zien, gaan ze op hem af. Ze duiken achter hem aan de bosjes in, waar het slachtoffer uiteindelijk wordt gestoken.

Het slachtoffer is gestoken naast zijn hart in zijn long. Hij liep daarbij een klaplong op en een gebroken rib. Ook had hij nog een steekwond in zijn schouder.

Volgens de officier blijkt uit alles – de eerdere steekpartij, het opwachten, het achtervolgen – dat verdachte het slachtoffer echt dood wilde hebben. Dat maakt het volgens haar een poging tot moord. Daar komt nog bij dat hij inmiddels in de gevangenis heeft gezegd dat hij het slachtoffer echt gaat doodmaken zodra hij vrij komt.

Het Openbaar Ministerie eist 8 jaar cel tegen de verdachte die heeft gestoken. Zijn medeverdachte hoorde 8 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk tegen zich eisen. Die was volgens de officier van justitie bij het steekincident in de avond erbij en zou ook achter het slachtoffer zijn aangerend. Ten aanzien van hem is volgens de officier van justitie daarom sprake van openlijk geweld. De derde man kon tot op heden nog niet worden aangehouden.

Over twee weken is de uitspraak.

To Top