112Vandaag

Noord-Brabant

Overvallers laten samurai-zwaard achter

Hapert – Op dinsdagochtend 21 november 2017 wordt een echtpaar met een autobedrijf in Hapert door vier mannen overvallen. Later vindt het mannelijke slachtoffer een achtergelaten samurai-zwaard van de daders onder een van de auto’s.

Volkswagen Caddy

Die ochtend staat de eerste klant rond 10.00 uur voor de deur van het autobedrijf. Hij rijdt in een verlengde witte Volkswagen Caddy. De man gedraagt zich enigszins vreemd en vertrekt ook snel weer. Kort daarna arriveert een donkerblauwe Audi A6 met daarin vier mannen. Ze parkeren de auto, bedekken hun gezichten en gaan naar binnen. Op bewakingsbeelden is kort even het onbedekte gezicht van een van hen te zien.

Overval
Binnen slaan ze op de man in. Zijn vrouw komt vanuit het huis naar het kantoor toe. Zodra ze doorheeft dat er een overval gaande is, rent ze het woonhuis weer in. Ze doet de deur achter zich dicht en probeert 112 te bellen maar helaas zijn de overvallers haar voor. Ze trappen de deur in, mishandelen haar ook en gaan ondertussen op zoek naar geld en een kluis. Als ze de kluis hebben gevonden vertrekken ze. Het echtpaar laten ze gewond achter.

Hooge Mierde
Een oplettende getuige maakt tijdens het vluchten van de daders nog een foto van de donkerblauwe Audi A6 station. De auto is in de richting van Hooge Mierde gereden. Tien minuten later wordt de auto daar opnieuw gezien. Dit keer door een politieagent buiten dienst die er toevallig rijdt. Hij ziet de auto met hoge snelheid om een wegversmalling heen rijden over het fietspad en via het gras. De agent noteert het kenteken van de auto. Helaas blijkt later dat het om een vals kenteken gaat.

Uitgebrande auto en kluis teruggevonden
Op 28 november krijgt de politie een melding binnen van een uitgebrande auto. Het gaat waarschijnlijk om de Audi waarmee de overval gepleegd is. En een dag later krijgt de politie een tip over een kluis die een paar honderd meter verderop gevonden is. Het gaat om de kluis die door de overvallers is meegenomen.

Samoerai-zwaard
En erg merkwaardig: na de overval vond het slachtoffer onder één van de auto’s in de garage een Samoerai-zwaard. Dat is niet gebruikt tijdens de overval. Het wordt bij het NFI onderzocht op sporen.

Motief
Het motief voor de overval blijft een raadsel. Er was vrijwel geen contant geld in huis. Als die overvallers het bedrag dat ze hebben buitgemaakt door vieren moeten delen blijft er nauwelijks iets over.

Nasleep van de overval
De slachtoffers hebben drie maanden na de overval nog steeds veel fysieke klachten. Beiden hadden een grote hoofdwond die gehecht moest worden. En verder hebben ze aan de mishandeling een hersenschudding en hevige rugpijn overgehouden.

To Top