112Vandaag

Provincies

Eis: twaalf maanden cel voor stoeptegelwerper

tegels

Een flink stuk stoeptegel van 10 bij 15 centimeter. Dat kreeg een Gouwenaar op 5 september 2016 zonder enige aanleiding naar zijn hoofd geslingerd. Hij hield er een flinke hoofdwond aan over en moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Wat het OM betreft, geldt dit als het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Vandaag eiste de officier van justitie twaalf maanden cel tegen de 27-jarige verdachte uit Gouda.

Het is tegen middernacht op maandagavond 5 september. Het slachtoffer – bewoner van een flat aan de Bernadottelaan – hoort kabaal op de galerij. Hij opent zijn voordeur om te zien wat er aan de hand is. Op dat moment ziet hij in een flits aan zijn rechterhand een gehurkte persoon zitten op ongeveer twee meter afstand. Die springt overeind en gooit met kracht een steen tegen zijn hoofd.

Versuft maar weerbaar rent hij achter de jongen aan. In trappenhuis komt het bijna tot een treffen. Daar staat de jongen die de steen gooide, nu met een bezem in zijn hand, en een tweede jongen. Er vliegt opnieuw een voorwerp langs het hoofd van het slachtoffer. Dat raakt het glas van de galerijdeur en veroorzaakt daar een grote ster.

Omdat het slachtoffer dan ziet dat een derde jongen zijn woning wil binnengaan, draait hij zich om en rent terug. Ook deze jongen gooit iets naar hem waardoor zijn rechterknie geraakt wordt. Een flinke jaap is het gevolg. De derde jongen ontkomt via de brandtrap waarop het slachtoffer de politie belt.

Toevallig zijn er twee agenten in de buurt. Die zien zo’n 50 meter van de flat drie jongens staan, waarvan één met een bezem in zijn handen. De 27-jarige Gouwenaar – die op dat moment dronken is – is een van hen. Hij wordt door het slachtoffer herkend als degen die de steen tegen zijn hoofd heeft gegooid. De andere twee herkent hij niet.

De 27-jarige ontkent dat hij betrokken was bij het incident maar heeft geen sluitend alibi. Volgens de officier van justitie is er daarmee wettig en overtuigend bewijs dat hij de dader is. Ook is er volgens het OM sprake van voorbedachte rade. Op de galerij liggen geen losse stenen. Die moeten de jongens dus met een vooropgezet plan meegenomen hebben van de straat.

“Het slachtoffer is zonder enige aanleiding in de val gelokt”, aldus de officier. Het had volgens hem heel beroerd kunnen aflopen met het slachtoffer. Nu heeft hij een behoorlijk litteken op zijn hoofd en problemen met migraine.

Het is duidelijk dat de verdachte een alcoholprobleem heeft. Hij is ook eerder veroordeeld geweest voor feiten die daarmee samenhangen. Maar gezien de ernst van dit feit vindt de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Het OM eist daarom een celstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk.

De uitspraak is over twee weken.

To Top