112Vandaag

Provincies

Moordonderzoek ‘Zwarte John’ heropend

Zwarte John

Terneuzen – Politie en justitie hebben het onderzoek naar de moord op John Wijngaarde heropend nadat er nieuwe aanwijzingen zijn opgedoken. Zij hopen deze zaak na ruim vijftien jaar alsnog op te kunnen lossen.

Cold Case ‘Zwarte John’
Op 16 mei 2003 werd in een loods aan de Stationsweg in Terneuzen het levenloze lichaam van John Andro Wijngaarde aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat hij al enkele weken daarvoor om het leven was gebracht.

Slachtoffer
Wijngaarde is in Suriname geboren en had de bijnaam ‘Zwarte John’. Het slachtoffer was destijds 56 jaar en had geen vaste woonplaats, maar verbleef al jaren in Terneuzen. Wijngaarde hield zich vooral op in kringen van daklozen en drugsgebruikers en was voorzitter van de Stichting Steunfonds Drugsverslaafden en Daklozen in Terneuzen.

Onvoldoende bewijs
In juni 2003 besteedde het opsporingsprogramma ‘Opsporing Verzocht’ uitgebreid aandacht aan de zaak. Dit leverde tientallen tips op. Eind juni werden in Terneuzen een man en een vrouw aangehouden. Zij werden na enkele dagen wegens gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld. In februari 2004 werd het onderzoek weer opgepakt, waarna in maart van dat jaar twee mannen werden aangehouden. Beiden werden in januari 2005 vrijgesproken van de doodslag. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs.

Beloning
De hoofdofficier van justitie loofde in 2003 een beloning uit van € 20.000 voor de gouden tip die zou leiden naar de oplossing van dit misdrijf. Deze beloning is nog steeds van kracht.

Cold Case
Het cold case team van de politie in de eenheid Zeeland-West-Brabant heeft eind vorig jaar nieuwe informatie binnen gekregen waarna het onderzoek is heropend. De politie kan zich voorstellen dat er mensen zijn die na zoveel jaren alsnog iets over ‘Zwarte John’ of zijn dood willen vertellen. Hebt u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900 8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 1220 7006. Vermeld hierbij zaaknummer: 2017112076. Belt u liever anoniem: 0800-7000. Of via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek: 079 3458999. U kunt ook onderstaand tipformulier invullen.

To Top