112Vandaag

Noord-Holland

Celstraf en tbs geëist wegens dodelijke steekpartij Oosterpark

rechter kijkt scherm

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag tegen een inmiddels 18-jarige man een celstraf van vier jaar en tbs geëist wegens een reeks geweldsincidenten, waaronder een dodelijke steekpartij in het Oosterpark op 3 maart 2017. Een 33-jarige man uit Polen kwam daarbij om het leven.

Het OM verdenkt de man behalve van doodslag in maart 2017 van twee diefstallen met geweld en een afpersing in het Oosterpark in de maanden december 2016 en januari 2017. Daarnaast ook van heling en een mishandeling. De verdachte zocht bij de berovingen telkens specifiek kwetsbare slachtoffers op in het Oosterpark, meermalen rondom een mannenontmoetingsplek. Tijdens de berovingen ging hij steeds agressiever te werk. Op de avond van 3 maart wilde hij het slachtoffer beroven van zijn telefoon en portemonnee. De verdachte gebruikte daarbij een mes. Vervolgens ontstond er een worsteling waarbij het slachtoffer door steekverwondingen om het leven is gekomen.

Intensief onderzoek door de politie heeft geleid tot zijn aanhouding op 4 april 2017. Sindsdien zit hij vast. De politie is de man dankzij grootschalig tactisch onderzoek op het spoor gekomen. Bij een doorzoeking van zijn woning trof de politie het vlindermes aan waarmee de man in het Oosterpark was doodgestoken.

Gezien de ernst van het gepleegde feit, de persoon van de verdachte en de omstandigheden waaronder het feit is begaan, stelt de officier zich op het standpunt dat de verdachte volgens het meerderjarigenstrafrecht moet worden berecht, ook al was hij indertijd nog minderjarig. De officier acht naast een gevangenisstraf behandeling van groot belang gezien de ernstige stoornissen en de persoonlijkheidsproblematiek. “Zonder behandeling is terugkeer in de maatschappij een te groot gevaar voor anderen. (-) Met de tbs-maatregel wordt de maatschappij tegen hem beschermd. Dat belang moet wat het OM betreft voorop staan.”

To Top