112Vandaag

Friesland

Paard uit lijden verlost na mishandeling en verkrachting

afzetting pd

Een IJslands paard, is maandag uit haar lijden verlost door de dierenarts in Wolvega. Het dier is de nacht daarvoor in een weiland aan de Beetsterweg bij Beetsterzwaag zo ernstig mishandeld en verkracht dat behandeling niet meer mogelijk was.

Toen Mirjam Scholte maandagochtend bij de paddock aankwam waar haar IJslandse paarden ‘s nachts staan, had ze direct het gevoel dat er iets niet in de haak was. ,,Er lag een bierflesje en er hingen twee hondenriemen aan het hek en aan een autoband.’’ zegt ze tegen het Leeuwarder Courant.

Ze besloot de paarden uit hun omheining te laten en daarna de politie te bellen. Maar voordat ze de kans kreeg dat te doen, zakte Aska, een van de merries, al in elkaar en kwam niet meer overeind. ,,En dan wordt je ergste nachtmerrie waar.’’

Volgens De Bruin lijkt het er sterk op dat het dier mishandeld en verkracht is. ,,De endeldarm is op zo’n diepte geperforeerd, dat kan het paard zelf of een ander paard niet gedaan hebben. Dit moet zijn toegebracht door mensen.’’ In het dier is bovendien menselijk bloed en sperma gevonden, meldt Scholte.

Eerder incident
Voor zover Scholte weet zijn er de afgelopen tijd geen andere incidenten geweest. Op een na, en ook dat gebeurde met Aska. In augustus trof Scholte het paard aan met een strop o

De politie heeft de mishandeling en verkrachting in onderzoek.

To Top