112Vandaag

Noord-Brabant

OM eist 4 jaar tegen man die willekeurig vrouw in gezicht stak in Helmond

rechter

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant eist 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk met onder andere de voorwaarde van een klinische opname, tegen de man die verdacht wordt van een poging tot doodslag van een willekeurig jonge vrouw op 28 mei 2017 in Helmond.

De 22-jarige man wordt ervan verdacht dat hij in de bewuste nacht het slachtoffer van haar fiets heeft getrokken en 10 tot 15 keer met een keukenmes in haar gezicht, hals en bovenlichaam heeft gestoken.

“Zondag 28 mei 2017 zal voor altijd in het geheugen van het slachtoffer blijven staan, als de dag dat haar leven voorgoed veranderde. Haar gevoel van veiligheid, haar jeugdige onbevangenheid, haar vertrouwen in de wereld, zijn door het bizarre handelen van verdachte die nacht, blijvend aangetast,” zo opende de officier van justitie haar betoog.

Brute aanval
In de nacht van 27 op 28 mei fietst het slachtoffer alleen naar haar huis nadat ze na haar werk nog even gezellig met collega’s op het terras heeft gezeten in het centrum van Helmond. Dan ziet ze een man in haar richting rennen die haar aan haar haren van haar fiets op de grond trekt. Zij voelt dat er hard en snel tegen haar gezicht en bovenlichaam wordt geslagen. Achteraf blijkt pas dat hij hierbij een mes in zijn hand heeft. Ze schreeuwt nog verschillende keren en op enig moment kan ze zich los trekken en rent weg.

Opsporingsprogramma’s
Naar aanleiding van de programma’s Bureau Brabant en Opsporing Verzocht waar onder andere een compositietekening van de dader werd getoond, meldt de verdachte zichzelf op het politiebureau een maand na zijn daad. Dit heeft hij gedaan omdat zijn vader de koksmessen heeft herkend en die verdwenen zijn uit de keuken.

“ De verdachte wilde het eerder die avond stil krijgen in zijn hoofd. Hij heeft met dat doel de nodige alcohol, medicatie en drugs genomen, en gaat op enig moment naar buiten met twee messen op zak. In een soort droomachtige staat, aldus de verdachte. Op enig moment ziet hij het slachtoffer en springt op haar,” vat de officier de verklaring van de verdachte samen.

Ondanks dat deskundigen de mogelijkheid zien om hem via het adolescentenrecht te veroordelen, ziet de officier in de ernst van het feit alle reden om deze nog jonge verdachte toch via het volwassenenstrafrecht te berechten: “We hebben het over een zeer grof en gewelddadig levensdelict, waarbij een jong meisje voor de rest van haar leven is verminkt is. Dit had nog veel erger kunnen aflopen! Dit is het soort feit, waarbij er juist wettelijke mogelijkheden zijn om op 16- en 17-jarigen het volwassenenstrafrecht toe te passen, omdat de ernst van het feit het jeugdstrafrecht ontstijgt.”
De rechtbank zal uiteindelijk beslissen of hier jeugdstrafrecht zal worden toegepast of volwassenenstrafrecht.

De formele sluiting is 8 februari aanstaande. Twee weken later doet de rechtbank uitspraak.

To Top