112Vandaag

Buitenland

IS-verdachte uit Apeldoorn opgepakt in Turkije

IS vlag

SANLIURFA – De Turkse politie heeft een 24-jarige Apeldoornse IS-verdachte gearresteerd. Dat melden Turkse media. De vrouw is in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa opgepakt. Ook een Algerijn die in Nederland woont is gearresteerd.

De twee zijn onderdeel van een grote operatie van de Turkse politie. In totaal zijn veertien verdachten opgepakt in de provincie Sanliurfa, waarvan er één al snel werd vrijgelaten.

Volgens de berichten zou het gaan om Xaviera Swagemakers. Zij staat sinds 2016 op de Nederlandse Sanctielijst Terrorisme. Op die lijst staat ook de in Nederland wonende Algerijn. Ook was Interpol naar de twee op zoek.

Een Turks tv-station heeft een video gepubliceerd waarin de arrestatie te zien zou zijn. De belangrijkste vangst zou Kefah Basheer Hussain zijn, zelfverklaard gezondheidsminister en medeoprichter van Islamitische Staat. Hij zou al sinds 2004 een hoofdrol hebben gespeeld bij verschillende jihadistische en terroristische groepen, waaonder Al-Qaeda, zo schrijven Turkse media.

To Top