112Vandaag

Provincies

Eis: 2 jaren cel voor medeplichtigheid aan transport van ruim 1000 kilo cocaïne

cocaine

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 2 jaren geëist tegen een verdachte uit Capelle aan den IJssel. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan een transport van ruim 1000 kilo cocaïne.

Een tweede verdachte redde het vandaag, vanwege de storm, niet om in de rechtbank aanwezig te zijn. Zijn zaak is aangehouden tot vermoedelijk 6 februari.

Loods
Het Landelijk Parket van het OM begon op 20 december 2015 dit onderzoek op basis van informatie over een mogelijke afhandeling van een partij verdovende middelen. Vast is komen te staan dat een dag later een container met ruim 1000 kilo cocaïne vanuit Antwerpen naar Nederland is gereden. Later die dag, 21 december, viel de politie binnen in een loods in Raamsdonkveer. In en vlakbij de loods hield het arrestatieteam vier mannen op heterdaad aan. In twee dozen uit de bewuste container in de loods, waarin ananassap zou moeten zitten, werd in plaats daarvan een groot aantal pakketten cocaïne aangetroffen.

In totaal zijn zes verdachten aangehouden in het onderzoek. Vier van hen, die zich in de loods bevonden, hebben zich al eerder moeten verantwoorden voor de rechter. Twee van deze verdachten zijn bij vonnis van 6 oktober 2016 beiden onherroepelijk veroordeeld tot respectievelijk 5 en 3 jaar cel. Twee anderen werden vrijgesproken door de rechtbank. Hun zaak loopt nog in hoger beroep.

972 pakketten cocaïne
Bij het tellen van de inbeslaggenomen pakketten met vermoedelijk cocaïne is de teller uiteindelijk blijven steken op 972. Het NFI heeft bevestigd dat het inderdaad cocaïne betrof en in totaal netto 1015 kilo. Naast de cocaïne heeft de politie een betonschaar, een hamer en twee containerzegels inbeslaggenomen. Die zegels waren bestemd voor het verzegelen van de boel, nadat de drugs eruit waren gehaald.

Uitspraak
De rechtbank doet op 1 februari om 13 uur uitspraak in de zaak tegen de man uit Capelle aan den IJssel.

To Top