• Home
112Vandaag
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
112Vandaag
Niets gevonden
Bekijk alle resultaten

Zware storm op komst

15 januari 2018
in Binnenland, Uitgelicht
Leestijd:3 mins lezen
storm

Stockfoto

Donderdag krijgen we te maken met een actieve stormdepressie. De exacte koers van de storm is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het in de kustgebieden gaat stormen en daarbij komen windstoten voor van 100-120 km/u. In het Waddengebied zou het tot een zware storm kunnen komen (10 Bft.) met zeer zware windstoten rond 130 km/u. In het binnenland kunnen (zeer) zware windstoten van 80-100 km/u voorkomen. Verder is het de hele week onstuimig en nat met flink wat (winterse) buien.

Het belooft de hele week onstuimig te worden, maar de climax van het gure en winderige weer ligt duidelijk op donderdag. Op dit moment is de kans dat het ergens langs de Nederlandse kust tot storm komt ongeveer 80%. Sommige weermodellen komen voor het Waddengebied zelfs met een zware storm op de proppen. Daarbij zou windkracht 10 worden gehaald en is kans op zeer zware windstoten tot maar liefst 130 km/uur!

Het Amerikaanse weermodel GFS berekent donderdag rond 11 uur de kern van de stormdepressie ten noorden van ons land. Het windveld trekt dan vooral over het noordwesten met zeer zware windstoten.

Om officieel van een zware storm te mogen spreken moet het ergens in het land gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waaien. Het was de afgelopen tijd al onstuimiger dan gebruikelijk. De laatste twee zware stormen vonden plaats op 3 januari 2018 en 13 september 2017. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari.

Storm brengt zeer zachte lucht
De meeste berekeningen van de weermodellen (80%) gaan voor een koers waarbij de kern van de stormdepressie ten noorden van Nederland langs trekt. Een westenwind blaast in dat geval zeer zachte lucht het land in, waarbij er naast veel wind ook een bak water valt. De temperatuur stijgt naar 8 graden in het noorden, 10 in het midden en 11 in het zuidwesten. Normaal is het 4 tot 6 graden.

Mocht de stormdepressie een zuidelijkere koers volgen, dan kan vooral in het noorden van het land natte sneeuw vallen en is van storm nauwelijks sprake. Dit komt doordat het zwaarste stormveld in dat geval boven Frankrijk en België uitkomt en wij met een koudere oostenwind te maken krijgen. Op dit moment is de kans klein dat dit scenario gaat uitkomen.

Vanaf vandaag al onstuimig – natte avondspits
Vandaag krijgen we al een voorproefje van het stormweer op donderdag. De wind trekt flink aan en in de tweede helft van de middag is het onstuimig. In het binnenland waait het (vrij) krachtig (5-6 Bft.) en in de kustgebieden staat een harde tot stormachtige wind (7-8 Bft.). Pal aan zee komen zware windstoten voor van circa 80 km/uur. Bovendien trekt vanmiddag een regengebied over het land. Tijdens de avondspits kan het flink plenzen en het kan dan ook extra druk zijn in het verkeer. De zon is op de meeste plaatsen niet te zien.

Vanavond, vannacht en morgen is het flink wisselvallig en guur. Talrijke buien trekken over het land en daarbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Er staat een stevige westenwind. Vanavond wordt het tijdelijk wat rustiger, maar morgen wordt de wind opnieuw vrij krachtig in het binnenland en hard aan zee, 5-7 Bft. De middagtemperatuur ligt tussen 4 graden in Groningen en 6 in Zeeland. Tijdens een bui kan het afkoelen naar 1 graad boven het vriespunt. Tussen de buien door is er vooral in het zuidwesten van het land ook ruimte voor mooie opklaringen.

Woensdag ook al stormachtig
Overmorgen doen we nog een schepje bovenop het gure en onstuimige weer van vandaag en morgen. Aan zee wordt de wind stormachtig, windkracht 8 en is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Bovendien trekken heel wat buien over het land en hierbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Lokaal kan het ’s nachts en in de vroege ochtend tijdelijk wit worden, want de temperatuur ligt dan rond het vriespunt. Zeker hoge gebieden als de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Limburgse heuvels maken kans op een kortstondig sneeuwdek. Omdat het overdag 6 graden wordt smelt de sneeuw alweer snel weg.

Bron: Weeronline.nl

Vorige artikel

Auto belandt in boven verdieping van tandartspraktijk

Volgende artikel

Snackbar in Landsmeer overvallen

Volgende artikel
Politieauto met zwaailicht

Snackbar in Landsmeer overvallen

  • Privacybeleid
  • Voorpagina

© 2009-2022 112Vandaag.

Niets gevonden
Bekijk alle resultaten
  • Privacybeleid
  • Voorpagina

© 2009-2022 112Vandaag.