112Vandaag

Noord-Holland

Zes aanhoudingen na groot onderzoek fraude overschrijvingskaarten

geboeid

Noord-Holland – De politie hield dinsdag 12 december 2017 vijf mannen en één vrouw aan, in leeftijd variërend van 26 jaar tot 51 jaar uit Congo en Angola, op verdenking van fraude en witwassen. Zij behoorden tot een landelijk opererende groep die betrokken was bij het ontvreemden en vervalsen van overschrijvingskaarten en -facturen.

Tussen maart en december 2017 kreeg de politie in Haarlem, Kennemerkust en in de IJmond 141 aangiften binnen vanwege diefstal van overschrijvingskaarten en -facturen. De aangevers postten deze kaarten en facturen met de bedoeling deze naar de bank te versturen, maar ergens in dit traject werden de stukken onderschept. De daders vervalsten ze en stortten de bedragen op verschillende rekeningen van katvangers. Na het storten van deze bedragen, werd het geld vervolgens contant opgenomen om er goederen of bitcoins van te kopen.

Onderzoek en aanhoudingen
Gedurende de onderzoeken, ontdekte de recherche een verband: er was sprake van één en dezelfde dadergroep. De recherche zette diverse tactische opsporingsmiddelen in en kwam, mede dankzij de goede samenwerking met de banken, bij deze verdachten uit.
De politie hield in december 2017 drie verdachten aan in Den Haag, twee in Dordrecht en één in Groningen. Er volgde na de aanhoudingen tegelijkertijd ook zeven doorzoekingen in deze plaatsen en een doorzoeking in Amsterdam. Rechercheurs troffen tijdens de doorzoekingen onder andere valse paspoorten en een hoeveelheid geld aan.

Voorgeleidingen
De zes verdachten werden in december 2017 voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van vijf is hun voorarrest met 90 dagen verlengd door de raadkamer van de rechtbank. De vrouwelijke verdachte is door de rechter-commissaris geschorst.

De politie sluit meerdere aanhoudingen de komende periode niet uit.

To Top