112Vandaag

Noord-Brabant

Anonieme tip leidt naar illegaal vuurwerk in woning in Vlijmen

Vlijmen – Een anonieme tip zette ons dinsdag 19 december op het spoor van illegaal vuurwerk. In een woning in Vlijmen troffen we een partij van ongeveer tien kilo aan. De vermoedelijke eigenaar van het vuurwerk is bij ons bekend. Wij zijn op zoek naar hem.

We doorzochten dinsdagochtend een woning aan de Pasternaklaan in Vlijmen, nadat wij een melding hadden gekregen dat in het pand mogelijk vuurwerk aanwezig zou zijn. Op zolder vonden wij ongeveer tien kilo illegaal vuurwerk, waaronder diverse vuurpijlen en negen cobra’s. Tijdens de doorzoeking troffen we ook een werpster en een stroomstootwapen aan. Het vuurwerk en de verboden wapens zijn in beslag genomen. De verdachte was helaas niet in het pand aanwezig. Het is wel bekend om wie het gaat en wij zijn op zoek naar hem.

Big five
De cobra’s die we in de woning vonden behoren tot de zogenoemde “big five” van het meest gevaarlijke illegale vuurwerk.

Foto: Politie

Cobra’s

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. Het lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat je niet op tijd kunt wegkomen. Vaak is illegaal vuurwerk ook te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Lees meer over vuurwerk op onze themapagina op www.politie.nl

Melden
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor jou en je omgeving en is strafbaar. We treden hard op tegen gebruikers van illegaal vuurwerk, omdat dit vuurwerk levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt. Besef wat je met illegaal vuurwerk in huis haalt en wat je kunt aanrichten bij jezelf en anderen. Weet of vermoed je dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Laat het ons weten. We reageren snel op meldingen van burgers over transport, handel, opslag en gebruik van illegaal vuurwerk en op meldingen over misbruik van legaal vuurwerk. Melden heeft altijd zin. Dat kan door te bellen naar 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

To Top