112Vandaag

Provincies

Eis: 42 maanden cel voor onder meer beroving gehandicapte

rechter

Een hele reeks delicten, allemaal gepleegd in Noordwijk en Noordwijkerhout in de maanden juli, augustus en september van dit jaar. Met als dieptepunt de beroving van een man in een rolstoel op 31 augustus 2017. Voor dit geheel hoorde een 27-jarige Poolse man vandaag 42 maanden cel (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen.

In de nacht van 31 augustus was het gehandicapte slachtoffer in zijn rolstoel op weg naar het huis van zijn ouders. Onderweg werd hij in het Engels aangesproken door een man met een opvallende rugzak met rode vlakken, zwarte banden en ook wat wit. De man pakte op enig moment een mes uit zijn broekzak en zei: ‘This is a robbery … I can also stab you’. Hij beroofde het slachtoffer van een map met harde schijven, pakte zijn koptelefoon af en ging er vandoor.

De opvallende rugzak werd later teruggevonden in een hotelkamer in Noordwijk waartoe iemand zich zonder te betalen toegang had verschaft. In die kamer werd ook DNA van de verdachte aangetroffen. Bovendien is de verdachte door het slachtoffer herkend als zijn overvaller.

De man wordt ook verdacht van inbraak in een auto op 15 augustus waarbij onder meer een navigatiesysteem is weggenomen. Verder insluiping in een woning op 16 augustus (waarbij onder andere portemonnees zijn weggenomen), bezit van een busje traangas (verboden wapenbezit), huisvredebreuk (in het hotel) en heling van gestolen goederen (die in de hotelkamer zijn aangetroffen).

Volgens de officier van justitie zijn al deze feiten wettig en overtuigend bewezen. Zij wees op de frequentie en schaamteloosheid van de vergrijpen en vond een langdurige gevangenisstraf passend. Daarom eiste zij 42 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) met een proeftijd van twee jaar.

To Top