112Vandaag

Provincies

Doorzoeking in groothandel De Meern die goederen levert voor hennepteelt

uniform

De Meern – Dinsdag 12 december heeft de politie een doorzoeking gedaan in een grote bedrijfshal aan de Strijkviertel. Deze stond vol met goederen die gebruikt kunnen worden voor illegale hennepteelt. De goederen worden nu geïnventariseerd. De eigenaar zal op korte termijn verhoord worden.

 

Politieonderzoek leidde naar een pand aan het Strijkviertel waarvan het vermoeden bestond dat hier een groothandel is gevestigd die goederen levert voor (bedrijfsmatige en grootschalige) hennepteelt. Dit is strafbaar volgens de Opiumwet. Georganiseerde hennepteelt is ook strafbaar en gaat vaak samen met andere vormen van criminaliteit, zoals wapenbezit, witwassen en illegale stroomaftap. Daarom werken politie, Openbaar Ministerie, gemeente en andere partijen zoals energiemaatschappijen, Belastingdienst en douane samen om deze vorm van criminaliteit te stoppen. Meldingen van bewoners, direct bij de politie of via meld misdaad anoniem (0800-7000), zijn daarbij erg belangrijk.

Ondermijnende criminaliteit

De doorzoeking in deze groothandel staat niet op zichzelf, maar hoort bij de gezamenlijk aanpak van ondermijnende criminaliteit door overheid en partners. We noemen het ‘ondermijnend’ omdat het de samenleving aantast. Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties, waardoor diensten en subsidies niet terecht komen bij mensen die er wel recht op hebben. Voorbeelden van ondermijning zijn grootschalige hennepteelt, mensenhandel, witwassen, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime. Het wordt zichtbaar in wijken in de vorm van intimidatie en geweld. Bewoners lopen ook gevaar door brand, explosie en dumpen van bijvoorbeeld drugsafval. Ondermijnende criminaliteit geeft vaak een ‘hier is iets niet pluis-gevoel’ en daarom vragen we bewoners dit te melden bij politie, gemeente of meld misdaad anoniem.

To Top