112Vandaag

Binnenland

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar vuurwerk-website: Vuurwerkfanaten

Nederland
Een onderzoek naar de website vuurwerk-fanaten.net leidde maandag 11 december tot de inbeslagname van levensgevaarlijk vuurwerk en de aanhouding van zeven personen. Zij worden ervan verdacht via de website illegaal vuurwerk te hebben verhandeld en zulke handel door anderen te hebben gefaciliteerd.

illegaal vuurwerk bommen
Politiemensen hielden de verdachten vanmorgen in alle vroegte aan op verschillende plekken in het land. Het gaat om mannen tussen 30 en 40 jaar oud. Een aantal van hen is in het verleden eerder met politie en justitie in aanraking gekomen in verband met vuurwerkdelicten. De verdachten zitten vast en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Foto: politie – in beslag genomen vuurwerk

Forum
Aan de aanhoudingen ging maandenlang onderzoek vooraf door de recherche van de Eenheid Rotterdam. Dit onderzoek richtte zich op de website Vuurwerkfanaten, een internetforum waar bezoekers met elkaar over (illegaal) vuurwerk praten. ‘De site kent een vaste kern van zo’n 150 bezoekers,’ vertelt teamleider Willem Fortuin. ‘Op het openbare deel van de website wordt alleen over vuurwerk gesproken. Maar in besloten chatgroepen op de site wordt volop illegaal vuurwerk verhandeld.’

De site was ook in beeld bij rechercheurs van Project Oorworm, dat zich richt op de aanpak van online handel in illegaal vuurwerk.

Beheerder
Het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, spitste zich uiteindelijk toe op de vandaag aangehouden verdachten. ‘We vermoeden dat zij een sleutelrol vervulden op zowel de site als in de handel die via de website plaatsvond,’ aldus Fortuin. Vijf verdachten zijn beheerder van de site, twee verdachten staan als zogenoemde support geregistreerd.

Levensgevaarlijk illegaal vuurwerk
In de woningen van de verdachten heeft de politie in totaal enkele honderden kilo’s levensgevaarlijk, illegaal vuurwerk aangetroffen. In een woning in Spijkenisse werd zelfgemaakt , zeer instabiel vuurwerk ontdekt. Pas nadat de EOD het vuurwerk had onderzocht, kon de politie verder met zoeken. Het vuurwerk is later op een veilige plek door de EOD tot ontploffing gebracht.

De recherche is nog op zoek naar mogelijke opslagplaatsen waar meer vuurwerk ligt. Mede met dat doel zijn computers, telefoons en andere gegevensdragers van de verdachten in beslag genomen.

Provider
De website Vuurwerkfanaten draait op een server in het buitenland en wordt via een provider in een derde land gehost. De politie heeft de provider inmiddels verzocht om de website offline te laten halen. ‘Verder nemen we de domeinnaam in beslag, zodat deze in de toekomst niet opnieuw kan worden gebruikt,’ zegt Fortuin.

Vorig jaar nam de politie ook al de domeinnamen van een aantal websites in beslag, omdat er illegaal vuurwerk werd verhandeld.

Risico’s
Onder meer vanwege de grote risico’s en het geld dat criminelen ermee verdienen, spannen politie en Openbaar Ministerie zich in om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden. Elk jaar worden kopers en individuele handelaren aangehouden en worden criminele samenwerkingsverbanden opgerold. De politie neemt jaarlijks tienduizenden kilo’s vuurwerk in beslag, ook de online handel wordt gefrustreerd. Het gaat soms om vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat.

Landelijk team tegen online handel
De bestrijding van handel in verboden vuurwerk gebeurt vanuit de regionale politie-eenheden in het land en door een landelijk team dat zich specifiek richt op de online handel. Dit team bracht de afgelopen weken zo’n 1200 kopers en verkopers in beeld. Zo’n 300 van hen zijn inmiddels geïdentificeerd. Zij hebben politie aan de deur gehad of kunnen op korte termijn een bezoek verwachten. Zestig social media-accounts waar vuurwerk te koop werd aangeboden, zijn “op zwart gezet”.

 

To Top