112Vandaag

Binnenland

Met dit kenteken kom je overal onderuit in Nederland

CD voertuig op gehandicapteplaats

Met een kenteken met CD erop kom je bijna overal onderuit. De afgelopen 5 jaar hebben buitenlandse diplomaten voor meer dan 700.000 euro aan boetes niet betaald. De meeste die niet betalen zijn Russische, China en Verenigde Arabische Emiraten diplomaten.

Kentekens met de lettercombinatie ‘CD’ zijn voorbehouden aan buitenlandse diplomaten en leden van internationale organisaties. CD staat in dit geval ook voor ‘Corps Diplomatique’.

Mensen met CD in het kenteken genieten van een diplomatieke immuniteit. Immuniteit houdt in dat de personen die deze genieten, niet kunnen worden gedwongen de wet- en regelgeving van de ontvangende staat te volgen. Dat betekent niet dat deze personen zich niet aan de gestelde regels van het land hoeven te houden. In de praktijk komt dit er op neer dat ten aanzien van personen die op dat moment immuniteit hebben géén dwangmiddelen kunnen worden aangewend.

• Als de geprivilegieerde zich op de een of andere manier misdraagt, of nog boetes op zijn
naam heeft uitstaan, kan hij/zij niet zonder meer worden aangehouden.
• Aanhouding van geprivilegieerden met absolute immuniteit is in het geheel niet
mogelijk.

Auto’s met een CD kenteken zijn onschendbaar. Deze mogen bijvoorbeeld niet doorzocht
worden. Tenzij ter bescherming van de openbare orde mogen deze auto’s ook niet weggesleept worden. De bestuurder heeft wel een legitimatieplicht.

Bij gevaar voor de bestuurder of voor de openbare veiligheid, mag de politieambtenaar die
op basis van eigen waarneming gegronde redenen heeft aan te nemen dat een geprivilegieerde onder invloed van alcohol of drugs aan het verkeer deelneemt, de noodzakelijke maatregelen nemen. De veiligheid van het verkeer staat voorop!
Deze maatregelen kunnen het volgende inhouden:

• Afnemen van de autosleutels van de geprivilegieerde bestuurder.
• Ter bescherming van de openbare veiligheid kan de politie besluiten het voertuig naar
een veilige plaats te laten vervoeren.
• Het opleggen van een rijverbod van maximaal 24 uur.
Hierbij moet de politie wel assistentie verlenen bij het organiseren van alternatief vervoer.

Een voorbeeld tijdens een mishandeling:

De politie gaat naar een incident in een woning waar huiselijk geweld is gepleegd. De verdachte blijkt een diplomaat van de ambassade van X te zijn. Hij is dronken en verleent nergens medewerking aan. Voor de agenten is het duidelijk dat deze verdachte eigenlijk zou moeten worden aangehouden. Omdat hij de AD-status heeft mag dat echter niet. De agenten mogen deze verdachte dus NIET aanhouden. De agenten mogen ook niet binnentreden in de woning tegen de wil van de bewoner.

Vanaf 2018 meldt de NOS: Buitenlandse diplomaten die in Nederland de wet overtreden, zullen door het ministerie van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk worden verzocht vrijwillig een boete te betalen.

Of het iets gaat helpen is nog de vraag.

To Top