Politie kan hulpverlening niet meer beschermen tegen steeds zwaarder (knal)vuurwerk en steunt OVV

cobra6
Stockfoto/ zwaar vuurwerk

Wat vind u? laat het ons weten:

Vuurwerk

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

De politie steunt het pleidooi van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook de politie wil knalvuurwerk en vuurpijlen van straat hebben. Dergelijk vuurwerk zorgt voor grote problemen en veel persoonlijk letsel rondom de jaarwisseling, blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad dat vandaag is gepresenteerd.

Cobra 6 2G

Korpschef Erik Akerboom pleitte eerder dit jaar voor een verbod op de knalvuurwerk en vuurpijlen. In lijn met het advies van de Onderzoeksraad gaf hij daarbij aan dat veilig siervuurwerk geen onderdeel van dat verbod hoeft uit te maken. De politie heeft de explosieve kracht van vuurwerk door TNO laten onderzoeken. Omdat vuurwerk steeds explosiever wordt, kan de politie haar mensen, maar ook andere hulpverleners en burgers hier niet meer tegen beschermen. De schade en problemen ontstaan door legaal en illegaal vuurwerk. Bovendien is het onderscheid op straat en zeker in het donker niet te maken. Je weet niet wat er naar je wordt gegooid en meestal ook niet wie dat deed. Bovendien nemen criminele bendes de handel steeds meer over.
Ook de politiebonden en de centrale ondernemingsraad zijn voorstander van zo’n verbod. Het onderzoek van de Onderzoeksraad is gedaan op verzoek van de burgemeesters van de vier grote steden. Zij wilden weten wat de veiligheidsrisico’s rond de jaarwisseling precies zijn en hoe die beter kunnen worden aangepakt.

Gevaarlijk

Uit het onderzoek blijkt dat er elk jaar rond Oud en Nieuw grote problemen zijn, met meer dan tienduizend incidenten en honderden gewonden. Sinds de millenniumwisseling zijn er 16 doden gevallen door vuurwerk en één door carbid. De onveilige situaties worden – zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik – door risicovol vuurwerk nog gevaarlijker voor burgers en hulpverleners. Jaarlijks is er voor gemiddeld 14 miljoen euro schade aan particulier eigendom, daarbij komt nog miljoenen euro’s aan schade aan publiek eigendom

Verbod

Eén van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad is een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Volgens de onderzoeksraad zijn de risico’s van de jaarwisseling onaanvaardbaar groot. De Onderzoeksraad pleit ook voor een effectievere opsporing van illegaal vuurwerk in Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie moeten hiervoor meer capaciteit vrijmaken, meent de Raad. De politie zet de inspanningen om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden onverminderd voort en zal steeds nieuwe werkwijzen kiezen om meer vuurwerk uit het criminele circuit te halen.

Internet

De politie pakt jaarlijks kleine en grotere vuurwerkhandelaren op en ontmantelt criminele netwerken die in vuurwerk handelen. Jaarlijks neemt de politie tienduizenden kilo’s vuurwerk in beslag. Op internet speurt de politie intensief naar handel in illegaal vuurwerk. Verkopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt. Kopers kunnen rekenen op persoonlijke aandacht van de politie en krijgen bijvoorbeeld de wijkagent op bezoek.

Partners

De politie werkt met partners bij de controle aan de landsgrenzen. Met gemeenten treedt de politie preventief op. In heel het land zet de politie de laatste maanden van het jaar altijd extra capaciteit in om vuurwerk overlast en vuurwerkcriminaliteit aan te pakken. Ondanks deze maatregelen blijft illegaal vuurwerk Nederland binnenkomen, omdat de Europese regelgeving grote verschillen kent.

Veiligheid

Korpschef Erik Akerboom steunt de aanbeveling van Onderzoeksraad voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. ‘Dit onderzoek bevestigt ons beeld dat knalvuurwerk en vuurpijlen een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van – vaak jonge – burgers, politiemensen en andere hulpverleners. Ik hoop dat de adviezen worden overgenomen, het is 5 voor 12. Wij willen allemaal in Nederland een feestelijke en veilige jaarwisseling.’

Chatten en Livestreamen

De politie houdt op 21 december een Facebooklivestream, waarin experts en ervaringsdeskundigen praten over de gevaren van illegaal vuurwerk. Kijkers kunnen live vragen stellen. Op 27 december kunnen jongeren over dit onderwerp chatten via vraaghetdepolitie.nl.