Meerderheid Kamer wil appen in auto als misdrijf bestraffen

De Tweede Kamer eist dat appen achter het stuur moet worden gezien als een misdrijf en daardoor zwaarder wordt bestraft. Het kabinet moet in een wet vastleggen dat het gebruik van een smartphone door de chauffeur onder “roekeloos rijgedrag” valt. Het appen wordt dan hetzelfde beschouwd als het rijden onder invloed van drank of drugs.

Taakstraf

Nu is appen achter het stuur al verboden, maar het staat niet expliciet in de wet. Afgelopen week kreeg een vrouw uit Texel een taakstraf van 120 uur. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden gevangenisstraf omdat de bestuurder zou hebben zitten appen. Maar de rechter achtte dat niet bewezen.

Slingerende fietsers

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het gebruik van smartphones in het verkeer een grote zorg”. “We zien dagelijks de slingerende fietsers en automobilisten. Het doel is duidelijk: het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag”.