112Vandaag

Buitenland

Kerstmarkt Berlijn dit jaar extra beveiligd en gesloten op 19 december vanwege herdenking slachtoffers

De kerstmarkt in het centrum van Berlijn wordt dit jaar extra goed beveiligd. De kraampjes hebben vanavond hun deuren weer geopend.

De bezoekers van de kerstmarkt moeten naast de gebruikelijke kerstslingers, pretzels en glühwein, dit jaar ook rekening houden met veiligheidsbarrières en extra politie. De politie in Berlijn vind echter dat het ‘geen fort’ moet worden. De veiligheidsdiensten hebben op dit moment geen enkele aanwijzing die wijst op een specifieke dreiging voor kerstmarkten, aldus commissaris Dirk Schipper-Kruse.

De priester van de Berlijnse Gedächtniskirche is blij dat de markt weer terug is. Wij zijn verheugd dat de markt weer opengaat. Maar we weten wat hier gebeurd is: sommige mensen zijn overleden en anderen moeten leven met ernstige verwondingen.

Gedenksteen

De kerstmarkt was op 19 december vorig jaar het decor van een aanslag waarbij twaalf personen om het leven kwamen en zeventig mensen gewond raakten. Jihadist Anis Amri reed toen met een vrachtwagen in op bezoekers van de markt. IS eiste die aanslag op.

Berging van vrachtwagen waarmee aanslag werd gepleegd in 2016

Op 19 december dit jaar zal de markt gesloten zijn. Op die dag worden namelijk de slachtoffers herdacht en zal er een vergulde gedenksteen worden onthuld waarop de namen van de overledenen zijn geplaatst.

De organisator van de kerstmarkt is hoopvol gestemd voor dit jaar. Hij verwacht dat er een miljoen bezoekers naar de markt zal komen, bijna net zo veel als in de afgelopen jaren.

To Top