Werkstraffen geëist voor brandstichting Zeijen tijdens jaarwisseling

rechter kijkt scherm
Stockfoto

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag werkstraffen tegen vier jongemannen, die worden verdacht van brandstichting in een keet, gepleegd op 31 december 2016 in Zeijen. De brand sloeg over naar twee boerderijloodsen, die volledig afbrandden.

Één van de verdachten is minderjarig. Zijn zaak is achter gesloten deuren behandeld. Tegen deze 17-jarige verdachte uit Zeijen eiste de officier 160 uur werkstraf. De rechtbank behandelde de zaken tegen de andere drie verdachten in de openbaarheid. Tegen de 18-jarige verdachte uit Zeijen en de twee verdachten uit Assen van 19 en 20 jaar eiste de officier eveneens 160 uur werkstraf.

De officier van justitie verwijt de vier dat zij samen opzettelijk brand hebben gesticht in een keet die zich in de buurt van schuren en de woning aan de Zuiderstaat in Zeijen bevond. Zij zouden de brand hebben veroorzaakt door brandend, illegaal, vuurwerk in de keet te gooien. De officier houdt alle vier de verdachten verantwoordelijk voor het ontstaan van de brand. Volgens de officier van justitie erkenden drie van de vier jongens zelf ontstoken vuurwerk in de keet te hebben gegooid; geen van de vier jongens haakte gaandeweg af of nam afstand van de actie.

De rechtbank doet op 7 december uitspraak.