Vier jaar cel geëist voor steekpartij in Houten

rechter
Stockfoto

Een 20-jarige man uit Leerdam hoorde vandaag voor de rechtbank in Utrecht vier jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging doodslag op een man uit Houten.

Aanleiding voor de steekpartij was een vermeende burenruzie tussen het slachtoffer en de vader van de verdachte. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte op 10 juni van dit jaar ’s avonds met de trein van Leerdam naar Houten is gereisd en daar heeft aangebeld bij de buren van zijn vader. Toen de buurman de deur opende, stak verdachte hem neer met een meegebracht keukenmes. De verdachte bekent die avond met een mes gezwaaid te hebben voor de deur van het slachtoffer.

In het ziekenhuis werd een vier centimeter diepe steekwond in de borst van het slachtoffer geconstateerd. Omdat er geen vitale organen geraakt waren, kon de man een dag later het ziekenhuis weer verlaten. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat het steken met een dergelijk groot mes op de betreffende plek levensbedreigend had kunnen zijn. De verdachte is daarom poging doodslag ten laste gelegd.

Kort na de steekpartij hield de politie de buurman aan als verdachte. Al snel bleek echter dat hij niet bij het incident betrokken was. Na verder onderzoek kon begin augustus de zoon worden aangehouden. Behalve de bekentenis en getuigenverklaringen maken ook de op het mes aangetroffen DNA-sporen en telefoongegevens onderdeel uit van het bewijs tegen de man.

Uit persoonlijkheidsonderzoeken is gebleken dat de verdachte een psychische stoornis heeft. Het Openbaar Ministerie neemt de geconstateerde verminderde toerekeningsvatbaar over en vindt het belangrijk dat hij hulp krijgt en accepteert. Naast de forse celstraf eiste de officier van justitie daarom ook bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich verplicht laten behandelen, onder meer voor zijn alcoholproblematiek en zijn depressieve stoornis. Ook is als voorwaarde gesteld dat hij twee jaar geen contact mag hebben met het slachtoffer en dat hij een jaar niet in de buurt van het plaats delict mag komen.

Namens het slachtoffer vroeg de officier van justitie de rechter om een schadevergoeding van ruim 2400 euro op te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.