112Vandaag

Noord-Holland

Appen oorzaak dodelijk ongeval Texel niet bewezen

Een rechter in Alkmaar heeft een taakstraf van 120 uur opgelegd voor een 26-jarige vrouw van Texel omdat zij een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt op het eiland. De bestuurster zou aan het appen zijn geweest en daardoor de fietsster hebben aangereden. De rechter achtte niet bewezen dat de vrouw achter het stuur zat te appen toen ze in het donker een fietser aanreed.

Het slachtoffer was een 21-jarige vrouw uit Geldrop. Zij fietste samen met een vriendin op een onverlichte weg op Texel. De vriendinnen hadden allebei een werkend voor- en achterlicht. De rechter verwijt de Texelse van gevaarlijk rijgedrag op de smalle weg waar het zicht zeer slecht was.

De rechter legde de vrouw naast een taakstraf ook een ontzegging van de rijbevoegdheid op van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Onvoorzichtig

De Texelse verklaarde eerder dat ze voor het ongeluk was gestopt om een berichtje te versturen en dat ze haar telefoon niet gebruikte tijdens het rijden. Haar advocaat vroeg vrijspraak. De officier van justitie vond de verklaring echter niet geloofwaardig, en noemde de vrouw “onvoorzichtig en onoplettend”.

De bestuurster is niet veroordeeld voor een misdrijf, maar voor een overtreding: gevaarlijk rijgedrag. Ze had volgens de rechtbank langzamer moeten rijden omdat het donker was. Ook had ze kunnen weten dat er fietsers op de weg zouden zijn.

 

 

To Top