112Vandaag

Limburg

Politieonderzoek schietincident Blerick richt zich op aanhouding twee verdachten

Blerick – Het politie onderzoek naar de fatale schietpartij in Blerick richt zich op de aanhouding van twee verdachten. De politie kent de identiteit van beide mannen. Een team van ruim twintig rechercheurs werkt aan het oplossen van deze zaak. Het terugbrengen van de rust in de wijk is een belangrijk aandachtspunt van gemeente, politie en vertegenwoordigers uit de wijk. De burgemeester heeft woensdagavond de wijk bezocht en heeft contact met de familie van het slachtoffer.

Woensdagmiddag rond 13.30 uur was er een ruzie op de Diependijkstraat in Blerick. Deze ruzie liep uit op een schietincident. Bij de rotonde aan de Nieuwborgstraat trof de politie het slachtoffer aan. Ondanks reanimatie door de hulpdiensten is het 22-jarige slachtoffer uit Venlo op straat overleden.

Direct na het schietincident heeft de politie een 21-jarige man uit Tegelen aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Twee andere verdachten zijn nog op de vlucht. De identiteit van deze mannen is bij de politie bekend.

Mobiele eenheid ingezet voor rust in de wijk
Meteen na het incident is de politie gestart met technisch onderzoek. Ook zijn diverse getuigen gehoord. In de loop van de middag is het arrestatieteam van de politie in een woning aan Meidoornstraat binnengestapt. Daarbij is niemand aangetroffen. Buiten kwam op dat moment een grote groep mensen bij elkaar. Chef van het basisteam Venlo/Beesel van politie Richard Couwenberg geeft aan dat er begrip is voor de emoties. “Je weet dat een schietincident leidt tot woede en veel emotie. We hebben daarop de mobiele eenheid ingezet. Dat heeft geholpen en de rust is teruggekeerd.”

Medeleven

Tijdens de persconferentie sprak de burgemeester zijn medeleven uit richting familie. Ook benadrukte hij dat er aandacht is voor de situatie van de wijk. Het incident veroorzaakt onrust bij de wijkbewoners. “We doen er alles aan om deze onrust weg te nemen.” Hij lichtte toe op welke manier er al langere tijd aandacht wordt gegeven aan de problematiek in de wijk. Onder andere via het programma: ‘Buurt bestuurt’.

Geen relatie met eerder schietincident

In augustus kwam bij een schietincident aan de Klingerbergsingel eveneens een man om het leven. Uit de stand van zaken van het onderzoek op dit moment blijkt hiermee geen verband.

Extra wijkagenten

Richard Couwenberg lichtte toe dat de wijk Vastenavondkamp extra wijkagenten krijgt toegewezen. Zij zullen de komende dagen dagelijks in de wijk aanwezig zijn. Ook benoemt hij dat kort na het schietincident de emoties bij het publiek hoog opliepen. “We hebben daarvoor begrip.” Hij zei ook dat ‘geweld tegen politieambtenaren niet getolereerd wordt.’ Er wordt onderzocht of hier woensdagmiddag sprake van is geweest. ”We willen terug naar een normale situatie in de wijk. Tijdelijk gaan we daarvoor extra wijkagenten, maar ook andere politiemensen aan de wijk koppelen.”

Keuzes maken is ons dagelijks werk

Hoofdofficier van Justitie Jan Eland gaf desgevraagd antwoord op de vraag waarom er in Limburg is gekozen om een aantal onderzoeken tijdelijk stil te leggen. “Wij moeten keuzes maken. Op dit moment lopen in Limburg 18 Teams Grootschalige Opsporing (TGO). Ze verkeren niet allemaal in hetzelfde stadium. Als er een acute situatie is, zoals gisteren, dan moet je volop investeren. Sommige verkeren in stiller vaarwater. We hebben ervoor gekozen op dat moment geen tactische opsporing in te zetten. Je moet dan denken aan specialistische recherchecapaciteit. Dat wil niet zeggen dat er dan helemaal niets gebeurt in zo’n onderzoek. Bijvoorbeeld sporenonderzoek bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en informatie verzamelen, loopt gewoon door. Keuzes maken is ons dagelijks werk.

To Top